Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vučević: Nema razloga za paniku, ima za zabrinutost

"Nema razloga za paniku, ali ima razloga za zabrinutost, jer ponavljam, izgleda je Srbija jedina zainteresovana da se razgovara, politički dogovara", još jedna je u ...
Image

Podsetimo, Vučević se oglasio večeras ubrzo nakon što je to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa navodim da će „posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti“ preduzeti „sve mere“ da zaštiti Srbe na severu i „sačuva Srbiju“.

Vučević je saopštio da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije na najviši nivo, navodeći da se „takozvana Vlada Kosova pod Aljbinom Kurtijem i dalje priprema za napad na Srbe“ i na „nasilno uklanjanje barikada“, ne precizirajući, međutim, i kada bi to trebalo da se dogodi. 

„Predsednik Republike Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije“ – kazao je Vučević. 

„To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima ma gde žive“ – dodao je. 

Osim ključne informacije o podizanju gotovosti vojske, imao je i niz drugih poruka. Iako je podignuta borbena gotovost na najviši nivo, saopštio je i da „nema razloga za paniku“, ali ima za „zabrinutost“:

„Jer ponavljam, izgleda je Srbija jedina zainteresovana da se razgovara, politički dogovara, da se makar i hiljadu puta sastaje dok se ne nađe neki dogovor i rešenje, dok druga strana konstantno povlači hazarderske, jednostrane poteze, podiže taj nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa, po menim, jasnim ciljem da etnički potpuno očisti Kosovo i Metohiju, da i to malo Srba što je preostalo na našoj vekovnoj teritoriji bude očišćeno od našeg naroda“. 

Kaže da je za Beograd zabrinjavajuća „blaga reakcija međunarodne zajednice“, odnosno „izbegavanje razgovora“ o „uzrocima“ koji su doveli do „demokratske borbe“ Srba na severu.

Zato pominje Zajednicu srpskih opština, zahtev Srba da se puste na slobodu do sada privedeni sa severa…

„Srbija u nadi da će se ovi problemi rešavati u političkom formatu, kroz dijalog, ostaje posvećena razgovoru i dogovoru. Mora da vodi računa o zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa i stoga Vojska Srbije je od noćas u najvišem stepenu pripravnosti“ – dodao je. 

„Pozivamo sve građane Srbije da ostanu mirni i pribrani, da ne podležemo nikakvim lažnim vestima, zluradim komentarima, nego da pokažemo i dostojanstvo i pre svega da pokažemo jednu nacionalnu solidarnost i političku zrelost i kao građani i kao narod“ – zaključio je. 

U međuvremenu su pojedini mediji preneli da se srpski predsednik Aleksandar Vučić u ponoć sastao sa srpskim patrijarhom Porfirijem, iako je sastanak bio planiran za podne, te da će sastanak trajati dugo. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.