Vučević posle posete „velike petorke“: Njihov cilj Kosovo u UN

"Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke", kazao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, govoreći o onome što smo, kako je to predsednik Srbije ...
Image

„To što je predočeno Predsedniku, tako sam razumeo i u jučerašnjem razgovoru kojem sam prisustvovao, Predsednik je Patrijarha i veći broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve obavestio o nekim informacijama, ili onome što je tada bilo aktuelno u tom trenutku, u toku jučerašnjeg dana. Nije ništa što je prijatno ili milozvučno za Srbiju, ili za građane Srbije, tako da su veliki izazovi pred nama“ – kazao je Vučević jutros za RTS.

„Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, kako oni vide da treba da bude koncipirano u smislu formulisanja tog sporazuma sa nekim perspektivama za nas koje bi trebalo da nas uvere da nas čeka bolja budućnost. Teški dani svakako, nismo ništa čuli preterano dobro. I sam izraz i poruka koju je Predsenik uputio građanima Srbije nije nešto što najavljuje lake ili dobre stvari. Što ne znači da smo nešto izgubili, predali odustali… Nije lako, svakako teško“, dodao je. 

Na pitanje novinarke da li je na stolu bio ultimatum, odgovara:

„Mislim da je Predsednik Srbije vrlo precizno rekao da mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna“.

Na dodatno pitanje – šta može da se desi, ministar odbrane kaže: 

„Pretpostavljam da su na sto stavili političke i ekonomske konsekvence za Srbiju, negativne. Da se samo razumemo, oni imaju cilj da Prištinu, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju, odnosno ono što oni definišu kao Kosovo, a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohija, u najmanju ruku dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je proces koji bi trebalo da bude završen, kako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu“. 

RTS podseća da je Predsednik Srbije najavio da će razgovarati sa članovima vlade, parlamenta i društvenog sektora u vezi sa takozvanim francusko-nemačkim predlogom.

Vučević je ocenio da je jako važno da se postigne konsenzus, jer je „to pitanje sudbine naše države“, „dela teritorije naše države“, „budućnosti naše države i svih njenih građana“.

„Bilo bi zaista korektno, korisno, svrsishodno da imamo taj minimum konsenzusa u pogledu politike i državnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i sveukupne budućnosti države Srbije. Da li će to biti postignuto, ne znam, ali je za mene dobra, politički opravdana i logična stvar da Predsednik pozove sve one koji su u nekim segmentima donosioci odluka, ili su predstavnici građana ili prosto učestvuju u javnom diskursu i da se izjasne ili da budu upoznati sa onim što je pred Srbijom, da ne bi neko rekao iz nekog salona, stana, kafića ili na društvenim mrežama kako on smatra i razmatra da treba drugačije, a da nije imao priliku da čuje zaista šta se dešava i kakvo jeste realno stanje“, ocenio je Vučević, dodajući da je srpskom predsedniku rekao da, što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, daje bezrezervnu podršku. 

Bzbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao „vrlo izazovnu“ zato što „Priština i dalje koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza“.

„Pratimo njihove aktivnosti, oni i dalje vrše neke infrastrukturne radove na severu Kosova i Metohije, pokušavaju da utvrde svoje položaje, specijalne, ali i redovne kosovske policijske formacije, prosto da pošalju poruku“, naveo je Vučević.

Potvrđuje da imaju „svakodnevne informacije“ i da „prate“.

„To je naš posao da radimo, rade strukture službe bezbednosti. Verujem da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti dovoljno politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji ili zato što se plašimo ili zato što smo neodlučni, nego zato što je politički, državni interes Srbije da izbegne svaki konflikt, ali to ne znači, bar što se mene tiče i verujem i siguran sam da je to politika države i Predsednika, da Srbija bude na kolenima. Znači, Srbija neće biti na kolenima, Srbija neće biti ponižena i ne bih voleo da neko doživi da, ono što smo čuli u prvim minutima našeg razgovora, to znači da smo mi sada kapitulirali ili smo pod nekom politikom koja nas vodi u potpuni gubitak identiteta, ne, nego ljudi samo moraju to da dožive – da je ogroman pritisak na državu“, naveo je Vučević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.