Vučić: Preduzeću sve mere da zaštitimo narod na severu; podignuta borbena gotovost VS i jedinica MUP-a

(Vest je ažurirana) "...Posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju" - saopštio ...
Image

„Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. 

Danas je i patrijarhu srpskog gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno…

Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više. 

U skladu sa tim, želim da vas obavestim da jesmo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. 

U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju“ – glasi večerašnja celokupna poruka srpskog predsednika objavljena na njegovim zvaničnim profilima društvenih mreža. 

Gašić: Naložio sam podizanje pune borbene gotovosti 

Potom se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Bratislav Gašić. Naložio je, kaže, podizanje borbene gotovosti jedinica MUP-a.

„Shodno naređenju Predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ i policijske brigade. Koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i zauzmu položaje predviđene operativnim planom“,  kazao je Gašić. 

Vučević: Vojska od noćas na najvišem stepenu borbene gotovosti 

Nakon Gašića, oglasio se ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, potvrdivši da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije.

On je naveo da se „takozvana Vlada Kosova pod Aljbinom Kurtijem i dalje priprema za napad na Srbe“ i na „nasilno uklanjanje barikada“.  

„Predsednik Republike Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije“ – kazao je Vučević. 

„To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima ma gde žive“ – dodao je. 

Vučić bez detalja, Novosti sa navodnim detaljima 

Predsednik Srbije u svom obraćanju nije precizirao kakve su to mere koje će biti preduzete, a nije naveo ni više detalja o „naoružavanju Albanaca“ i „podizanju borbene gotovosti“. 

To, ipak, jesu učinile Novosti, pre nego da objave Vučićevu poruku i to uz naslov – „KURTI STAVIO „VOJSKU“ U BORBENU GOTOVOST: Sprema udar na sever KiM sa 1500 specijalaca“. 

„VLASTI U Prištini stavili su tzv. Kosovske bezbednosne snage u punu borbenu gotovost i spremni su da izvrše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika, nezvanično saznaju Novosti“ – pišu Novosti. 

Osim tendencioznog naslova, u tekstu nema nikakvih zvaničnih informacija, niti zvaničnih izvora. 

Na Pinku je u međuvremenu počela i specijalna emisija „povodom situacije na KiM“. 

Očekuje se komentar 

Za sada iz Prištine nema reakcija na Vučićevo obraćanje niti napise Novosti. 

Komentar na navode srpskog predsednika, ali i Večernjih novosti Radio Kontakt Plus zatražio je večeras od kosovske vlade, kosovskog ministarstva odbrane i kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. Do objavljivanja ove vesti odgovor nismo dobili. 

Haubice stacionirane pa vraćene posle fotografisanja

Podsetimo, ranije danas, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović obišli su deo jedinica Vojske Srbije u garnizonu Raška. Nakon završenog obilaska i fotografisanja, haubice koje su prethodno stacionirane dva kilometra pre Jarinja, vraćene su u kasarnu.

Haubicama i obilasku prethodila „složena“ situacija

Mojsilović je doputovao još sinoć u Rašku, posle sastanka sa srpskim državnim vrhom, a nakon pucnjave u Zubinom Potoku. 

Sinoć je uživo u programu Pinka naveo da ne može da govori o detaljima susreta, ali navodeći da su „zadaci“ koje je dobila Vojska Srbije i on kao načelnik Generalštaba „precizni i jasni“ i biće „sprovedeni u potpunosti“. Situaciju je opisao kao složenu, navodeći da „zahteva“ prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije, ne navodeći, međutim, nikakve detalje. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.