Vučić: Apsolutno nikakav dogovor, Borel tražio neprimenjivanje novčanih kazni i neizdavanje „KM“ tablica

Nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred medijima u Briselu, a posle razgovora sa visokim zvaničnicima EU i kosovskim premijerom Aljbinom ...
Image

„Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i 10 puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nijednog sekunda nije želela da prihvati ništa, uvek bi dodavali nešto što bi bilo jasno da nije moguće, tako da ja sve što mogu sada da kažem je, želim da sve utiske da saberem, sačuvao sve papire, i obratiću se našem narodu“ – kazao je srpski predsednik. 

„Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana, ali ćemo mi poslušati ono što će biti savet i zahtev visokog predstavnika, on je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo mi rekli da je sve u redu, tako da ćemo mi to poštovati i ponašati se u skladu sa tim, a videćemo šta će da radi druga strana“.

On je zaključio da „pred nama nisu laki dani“, ali i da misli da je „danas jasno svima u EU i svima u svetu ko je bio konstruktivan, ko je želeo dogovor, ko je želeo očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije“.

„Ono na čemu smo mi jedino insistirali, a to je da kad pričate o nečemu u budućnosti, to je da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. I to je ono što je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele da ono što je potpisano, da ono što je svakako dogovoreno se primenjuje, već bi želeli da se primenjuje nešto o čemu nije razgovarano. Ne mislim da imamo ne znam kakvu tragediju, ali da neće biti lako, svakako neće biti lako u narednom periodu“, dodao je. 

Kaže da će se obratiti javnosti danas ili sutra:

„I hoću narodu na KiM da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država uvek bez obzira na sve biti uz njih“. 

Za sada ostaje nejasno da li će kosovske institucije od sutra početi sa novčanim kažanjavanjem vozača vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu odnosno onih koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice.

Podsetimo, jutros u 8 časova počeli su razgovori Beograd-Priština-EU u Briselu. Razgovori su zakazani u jeku tenzija na severu Kosova, a posle izlaska Srba iz kosovskih institucija i uoči početka primenjivanja odluke kosovske vlade o novčanom kažnjavanju vozača koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.