Vučić: Barikade će biti uklonjene kad Priština formira ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će barikade na severu Kosova biti uklonjene kada Priština bude formirala Zajednicu srpskih opština.
Image

„Prvo formirajte Zajednicu srpskih opština, pa ćemo da uklonimo barikade“, rekao je Vučić novinarima u Azerbejdžanu.

Prema njegovim rečima, Priština ne želi da čuje, niti sluša, već samo da ponižava Beograd.

„Možete do neke granice da pokušavate (da ponižavate), dalje kad nemamo kud – kao pacov u uglu, branićemo se sa sve četiri noge“, naveo je Vučić.

Srpski predsednik je ponovio da Srbi na Kosovu samo žele da opstanu i da budu „svoji na svom“. On je ocenio da je ponašanje Kfora daleko više fer od ponašanja većine vlada Zapada.

„Oni (Kfor) tretiraju situaciju na ozbiljan i odgovoran način“, naveo je Vučić.

Zatražio je objašnjenje Prištine o hapšenju bivšeg policajca kosovske policije Dejana Pantića, navodeći da Beogradu nisu ponati motivi njegovog hapšenja.

„Kažite nam šta je uradio Pantić, kažite nam da znamo šta je uradio taj čovek“, kazao je Vučić, navodeći da se to ne može pročitati u prištinskim medijima, jer Pantić, kako je rekao, nije uradio ništa.

Nastavićemo da ulažemo u vojnu industriju i opremanje oružanih snaga

Vučić kaže da će država nastaviti da ulaže u vojnu industriju ali i opremanje oružanih snaga i reorganizaciju vojske. Vučić je rekao da je sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim razgovarao o energetici, ali i o ulaganju u vojnu industriju.

„Alijev je čovek sa ozbiljnom vizijom, veoma je sposoban, tvrd i ne plaši se nikoga. Rekao mi je da je uveren da nema snažnu vojsku, da bi bio lak plen svima. To će biti njegov plan delovanja a to je i meni preporučio“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija i dalje ulagati u vojnu industriji i da za to, zahvaljujući dobrom radu Ministarstva finansija, za to ima na raspolaganju „desetine i stotine miliona evra“.

„To neće biti ulaganje u nečiju likvidnost nego ulaganje u tehnologiju da bi u budućnosti te kompanije donosile profit i da se opremi naša vojska… Reč je desetinama i stotinama miliona evra, ali mora da se na to odgovori na odgovoran način. Čuvaćemo i Zastavu i Lučane, Čačak, Valjevo, Krušik, Trstenik, Užice i Barič, ali će i oni morati da odgovore svojim obavezama. Jer pare ne rastu na grani i nema para za džabe ni od države“, rekao je on.

Vučić je rekao da Vojska Srbije nema dovoljno jedinica specijalne namene, ali da će se i to promeniti.

„Uvećaćemo četiri puta njihov broj. Njihovi pripadnici imaće značajna primanja, biće ih više i biće neuporedivo opremljeniji“, rekao je on.

Vučić je za kraj naredne godine najavio uspostavljanje direktnog leta ErSrbije izmedju Beograda i Bakua, kao i posetu Alijeva Srbiji, ocenivši da će to pozitivno uticati i na razvoj ekonomske saradnje ali i turizma.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.