Vučić: Ne odričemo se ni teritorijalnog integriteta ni evropskog puta Srbije

Srbija se neće odricati teritorijalnog integriteta i nastaviće evropski put - kazao je u Njujorku predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 
Image

Na pitanje o aktivnostima kosovske predsednice Vjose Osmani u vezi sa Arapskom ligom, Vučić kaže:

„Kako vidim, radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo“.

„Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao. Ali ne zaboravite, to nije pitanje Prištine, to je pitanje naše borbe pritiv onoga što će da rade sve velike zapadne sile. Tu je naša uloga u trenutku kada kao što vidite oni gledaju da isključe jednu Rusiju. Mala je Srbija. Ali i tako mala snalazićemo se i borićemo se i neće im baš biti onako lako kako su zamislili“ – dodao je. 

On je ocenio i da će Zapad pomagati Kosovu u vezi sa „nastavkom priznanja“. 

„Nemam nikakve sumnje u to. Pred nama je težak period, veoma težak, kao što sam govorio, ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože? Možemo li kao što neki koji me kritikuju pa kažu – da svaki put kada pomeneš Kosovo dalje si od EU. A da zaboravimo KiM? Da ne pominjem Kosovo? Da ne pominjem nepravdu našem narodu učinjenu? Ako ni zbog čega, zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, ako ni zbog čega zbog ono 82 dece koja su nedužna ubijena. Da se pravim da se nije desilo?“ – naveo je. 

Na pitanje novinara da se „pojavila“ informacija da Amerikanci i Britanci „pomažu Kurtiju kao Zelenskom“ i „nabavljaju oružje za lociranje srpske vojske“, srpski predsednik je inicijalno rekao da zna šta je istina i da ne želi da komentariše, ali ipak i dodao: 

„Mali smo mi, prevelike su i prejake to sile. Ali dobro, za nijansu manje mali od onoga kako oni to misle“.

Kaže i da postoji informacija da je kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio artiljeriju dometa većeg od 10 km.

„A ovo što se elektronskog ometanja tiče, ne rade to Albanci, to rade stranci… Ali što se elektronskog ometanja tiče, uzvratićemo“ – kazao je. 

Srpski predsednik je takođe naveo da je siguran da će zapadne sile pokušati da isključe Rusiju iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

„Da li će to uspeti ili ne, to ćemo da vidimo“ – naveo je. 

Inače, srpski predsednik danas je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovim, s kojim je, kako je navedeno, ponovio opredeljenje Srbije za poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244 SB UN, te se zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Razgovarali su i o sveukupnim bilateralnim odnosima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.