20:51, 05.10.2020Izvor: N1

Vučić: Brnabić mandatar za sastav nove Vlade, rekao sam joj dve željePredsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je, nakon sednice predsedništva te stranke, saopštio da je odlučeno da mandatar za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić.

vucic-brnabic-mandatar-za-sastav-nove-vlade-rekao-sam-joj-dve-zelje

Tanjug/ Dragan Kujundžić

"Imali smo više kandidata. Potpisao sam odluku, o Ani Brnabić imam visoko mišljenje, radila je dobro i u interesu Srbije i nemam šta veliko da joj zamerim. Mislim da je ona dobar izbor", kazao je Vučić i dodao da je predložio mandatarki da razmisli o još dva ministarstva i da oko 50 odsto članova Vlade čine žene.

Vučić je naveo da je mandatarki rekao da razmisli o uvođenju dva ministarstva - prvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i drugo - za brigu o porodici, deci i demografiji.

"Zamolio sam mandatarku da ako je moguće 50 odsto ili blizu 50 odsto članova Vlade budu žene, mislim da bi to bilo revolucionarno i pokazali bismo kako na delima izgleda ravnopravnost", istakao je.

Dodao je i da će biti velikih promena u javnim preduzećima.

"O koalicionim partnerima nismo danas govorili", rekao je Vučić, navodeći da će sve informacije biti dostupne za pet, šest, sedam dana. Podsetio je da je ranije razgovarao sa strankama, ali je rekao da će sada tim pitanjem da se bavi mandatarka.

Na pitanje N1 zašto mu je trebalo 106 dana da da mandat premijerki koja je već na tom mestu, Vučić je rekao "da je potrebno da napravite koncept kako će da izgleda vaša vlada" i da je razgovarao sa svima.

"Radio sam vredno svakog dana, imao nekoliko teških putovanja i razgovora, ne zaboravite da sam za to vreme bio sa predsednikom Putinom, briselskim zvaničnicima, Erdoganom, Trampom u Vašingtonu, Makronom, vidite koliko toga je u tako malo vremena stalo", rekao je.

Upitan koji bi njen uspeh istakao, rekao je da je Ana Brnabić "doprinela veoma, marljivim radom, kao neko ko se nalazi na čelu saveta za bruto domaći proizvod da Srbija bude zemlja broj 1 u Evropi po stopi rasta".

Istakao je rezultat kad je u pitanju stopa nezaposlenosti - koja je sada 7,3 odsto, podsećajući da je nekada, u vreme prošle vlasti, bila 25,9 odsto.

"Ona ne živi za to da na sofi ogovara svoju zemlju kod bilo kog stranca, nego se bori za svoju zemlju", dodao je.

"Zahvaljujući Ani Brnabić smo uspeli da izvozni deo našeg IT sektora dostigne 5,9 ukupnog BDP", istakao je, dodajući da je kod prethodne vlasti bio ispod dva odsto, ističući da je to strahovit napredak Srbije i brzina u modernizaciji Srbije.

"Imamo stabilan fiskalni sistem, postavila je dobrog ministra finansija. Srbija je jedna od pet najuspešnijih zemalja u Evropi koje se bore protiv korone", rekao je i naveo da su to bili neki od razloga zbog kojih se odlučio za Anu Brnabić.

Vučić je prethodno, u obraćanju, zahvalio građanima što su izašli na izbore, dodajući da je veoma važno da su ti izbori protekli mirno i "gotovo bez incidenata", a da su građani pokazali time koliko poštuju demokratiju.

"Uspeli smo da vratimo zemlju na put ekonomskog napretka. Iako su građani glasali za politiku kontinuiteta, morali smo da ih (rezultate izbora) prihvatimo sa skromnošću i poniznošću, da shvatimo da to nije 'kart blanš' za budućnost", rekao je Vučić.

Naveo je da su pred Srbijom izazovi kao što su pregovori sa Kosovom, ali i zdravstvena situacija i kako da u vreme korona-krize, sa "zatvorenim granicama uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do danas". To su teški izazovi, istakao je.

Naša obaveza je i da imamo dovoljno finansijskih rezervi, a zadatak nove Vlade je da obezbedi povećanje penzija i plata, da se radi na izgradnji puteva i da krenemo sa novim projektima - da se konačno krene sa izgradnjom metroa, brze pruge Beograd-Niš, Niš-Preševo, kompletnu prugu od Valjeva do crnogorske granice i mnogo drugih važnih projekata, dodao je.

Druga stvar je zdravstvo, država Srbija je prethodnih godina uložila više nego ranijih 40 ili 50 godina, rekao je Vučić, koji je naveo da su juče krenuli radovi u Vranju, da se rade rekonstrukcije bolnica u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Pirotu, Loznici... Dodao je da je važno da se uvode i inovativni lekovi i da rezultati moraju da budu još bolji kad je u pitanju lečenje dece.

Vučić je rekao da je "važno da dodatno osnažimo našu armiju i policiju".

Ministar u tehničkom mandatu Siniša Mali izjavio je, neposredno posle sednice Predsedništva SNS, da su jednoglasno prihvatili predlog predsednika te stranke Aleksandra Vučića za mandatara. Vučić je rekao da su rotacije među sadašnjim članovima Vlade moguće, ali da želi novu energiju i nova lica, preneo je Mali, dodajući da će u narednih sedam dana biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će se razgovarati o novim članovima Vlade.


Tagovi: Ana BrnabićVlada SrbijeAleksandar Vučić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije