Vučić: Dečak smešten u Kliniku za neuropsihijatriju, Srbija ujedinjena u tuzi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. "Srbija je ujedinjena u tuzi, ...
Image

Kako je rekao, nije žurio sa izjavama jer su želeli da sagledaju gde je sve to sistem pogrešio i gde leži odgovornost svakoga od nas, „jer decu roditeljima ne možemo da vratimo“.

„Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu, biće smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju, njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao, iako je imao sve dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i laži, neistina koje se šire mrežama, dužan sam da govorim o stvarnim uzorcima i posledicama, a ne onome što kao glasina kruži i postaje nepisana istina, makar s isitnom nemalo nikave veze“, rekao je predsednik Srbije.

Napominje da se zločin dogodio u jednoj od najboljih škola.

„Policijski službenici obavili su svoj posao, ne posle zločina, već pre zločina, bili su na licu mesta pre početka časova, obišla je školu policajka, razgovarala sa svima, uradila svoj posao, ne rutinski nego profesionalno i u dobroj veri, obezbeđenje je veoma dobro uklopljeno u školu. Čovek koji je ubijen je čak razmenjivao poruke s dečakom. Bio je dobri duh škole“, dodao je.

Podsećamo, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda učenik je pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. MUP Srbije je potvrdio da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro dece i jedan nastavnik. Devojčica koja je operisana u Tiršovoj životno je ugrožena.

U Urgentnom centru su operisana četiri pacijenta – tri učenika i nastavnica.

Ocu dečaka koji je pucao određeno je zadržavanje 48 sati. Nadležni kažu da je dečak duže pripremao napad, a iz VJT je saopšteno da, s obzirom na to da nije napunio 14 godina, nije krivično odgovoran. U Srbiji će biti proglašena trodnevna žalost od petka do nedelje.

„Ružić rekao da je spreman da podnese ostavku“

Aleksandar Vučić poručuje da je ministar prosvete Branko Ružić kazao da je spreman da podnese ostavku nakon napada u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ali da je ta odluka na Ružiću lično i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

„Mrzim da šutiram ljude kada su na zemlji i trudim se da budem objektivan i pošten i da sagledam ima li tu krivice njegove ili nema, pa tek onda da vidimo dalje“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Vučićev predlog nakon napada – niža granica za krivičnu odgovornost maloletnika

Predsednik Srbije je najavio i uvođenje više mera. Jedna od njih je i predlog snižavanja zakonske starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

Kao prvu meru Vučić predlaže uvođenje moratorijuma za izdavanje i nošenja oružja.

Druga mera je revizija svih izdatih dozvola za nošenje oružja.

Treća mera je kontrola načina kako građani koji imaju dozvolu drže oružje i čuvaju ga.

Četvrta mera je kontrola svih streljana.

Peta mera je propisivanje krivične odgovornosti za građane koji omoguće maloletnicima da dođu u posed oružja.

Šesta mera, za koju navodi da je njegov lični predlog Vladi Srbije, za koji je potrebno konsultovati pravnike – zakonsko spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

„Postoji mogućnost da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran“, naveo je Vučić.

Sedma mera je zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima.

Osma mera je uvođenje obaveznih šestomesečnih testova za narkotike u srednjim školama.

Deveta mera je uvođenje posebnih službi i mobilnih timova za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalni rad.

I deseta mera – razmatranje mera zabrane pristupa sajtovima dark-neta i slično, koji daju savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga…

To je, kako je naveo – njegov predlog za Vladu Srbije.

„Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete“, poručio je Vučić.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.