Vučić: Dijalog vodim na dnevnom nivou, ako napadnu donosiću odluke kao vrhovni komandant

Bolje je hiljadu godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu sa interesima našeg naroda, poručio je ...
Image

Aleksandar Vučić, koji je stigao u posetu Azerbejdžanu, izjavio da dijalog sa političkim predstavnicima Albanaca u Prištini, kao i sa međunarodnom zajednicom, vodi na svakodnevnom nivou.

„Šta očekujete da kažem – da ćemo da tučemo haubicama iz baze Jug? Naravno da ćemo da razgovaramo, bolje je hiljadu godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo, sve dok oni ne napadnu, a ako napadnu, donosiću odluke kao vrhovni komandant u skladu sa interesima našeg naroda“, rekao je Vučić na TV Pink, odgovarajući na pitanje šta raditi dalje kako bi došlo do smirivanja situacije na KiM.

Predsednik Srbije ističe da je situacija teška za Srbiju i navodi da je očigledno da neki misle da je pravi trenutak da izvrše potpuni pritisak, jer im se ne sviđa situacija u Ukrajini.

Kako kaže, više nije 100 odsto izvesno da će strana koju podržavaju tako lako pobediti, kao što je to izgledalo pre dva-tri meseca, tako da je bitno što pre završiti kosovski problem kako ruski predsednik Vladimir Putin ne bi pozvao na kosovski presedan.

Vučić ukazuje da je Putin to već više puta uradio, i da su mu i francuski i američki predsednici, Emanuel Makron i Dzožef Bajden, to nedvosmisleno potvrdili.

„Rekao im je kako ste vi napravili kosovski presedan, tako ću ja sada da radim sa različitim delovima teritorije Ukrajine“, dodao je Vučić.

„Rado bih išao na KiM, ali to ne bi doprinelo smirivanju situacije“

Vučić je rekao da bi rado išao na Kosovo i Metohiju da bude uz srpski narod, na skupu nakon izjava Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, navodeći da mu to ne bi bilo dozvoljeno, kao i da smatra da ne bi doprinelo smirivanju situacije.

Ocenio je da bi samo njegovo pojavljivanje „raspalilo strasti“ kod Albanaca, koji misle da je sva vlast na Kosovu i Metohiji samo njihova. 

Povodom najave da će Turska da isporuči ''barjaktare'' Prištini, Vučić je rekao da će to uticati na odnose sa tom zemljom.

„Ali to znači da moramo imati pripremljenu protivvazduhoplovnu odbranu, lovačku eskadrilu, da budu u stanju da odgovore na izazove, a na stranu to što nemaju pravo da ih naoružavaju“, rekao je Vučić.

Verujem, rekao je Vučić, da ćemo do maja uspeti da se pohvalimo dronovima „kamikaze“ i drugim bespilotnim letelicama.

O Rodeovoj izjavi

Osvrnuo se i na izjavu nemačkog ambasadora na Kosovu, Jerna Rodea, navodeći da je Rode od ranije „poznat po antisrpskim stavovima“ i da umesto da odgovor na zahtev o vraćanju srpske vojske i policije na KiM stigne od KFOR-a, on stiže od Nemačke.

Naveo je da je Srbija podnela zahtev za povratak snaga bezbednosti na sever KiM u skladu sa Kumanovskim sporazmom, Rezolucijom 1244 i Poveljom UN, i u partnerskim odnosima sa NATO, bez želje da izazove sukobe.

„Ne mora da bude reč o razminiranju, već može da bude reč o čuvanju naših verskih objekata, ustanova i institucija i može da bude reč o čuvanju adminstirativnih prelaza, jer smo sigurni da bi tenzije bile mnogo manje da su naše snage bezbednosti na Jarinju i Brnjaku“, istakao je Vučić.

„Ali, umesto da dobijem odgovor od Kfora, počeli smo da dobijamo odgovore od svih političara, a najviše iz Nemačke“, kazao je Vučić i dodao da je prvo to stiglo od nemačke ministarke spoljnih poslova, preko ambasadora u Prištini koji se „meša u sve“.

„Do toga da je Anke Konrad rekla u Beogradu da je to potpuno neprihvatljivo za nemačku stranu, pa se pitam da li su oni  postali komandanti KFOR-a ili su postali članica SB UN, jer smo mi mogli to u drugoj instanci da zahtevamo od SB, kao od onoga koji je izglasao tu rezoluciju. Nisam na kraju razumeo kakve to sve veze ima sa Nemačkom. Očigledno da Nemačka to smatra svojim prostorom i želi punu dominaciju na Balkanu i samo ako ste potpuni poslušnik možete da budete pomilovani po glavi i ništa više od toga“, rekao je Vučić.

Kaže da je izjava Rodea opasna i da je svakako „pretnja“ srpskom narodu.

„Postavlja se nekoliko pitanja za svakog Rodea, zar mu nije bilo lakše da ih zamoli da posle deset godina formiraju ZSO, nego vi da je pravite preko vaših NVO, već srpski Upravljački tim koji je određen Briselskim sporazumom da to radi, a ne po htenjima Nemačke? Zar vam nije bilo lakše da kažete posle 11 ili 12 dana gde je Pantić i šta je sa Adžićem? Kako pre devet godina nisu znali da je Trajković tobož činio ratne zločine, a kada je napustio kosovsku policiju ste se setili da je to činio?“ – upitao je Vučić.

Vučić je zapitao Rodea i druge kako nisu primetili da već godinu dana traje, kako je naveo, protivzakoniti pritvor za Bratislava Nikolića iz Štrpca i još petorice.

Pitao je Rodea da li zna da se protiv 99 ljudi zaposlenih u opštini Štrpce vodi postupak za podrivanje ustavnog poretka Kosova, i protiv Dalibora Jevtića jer je okačio srpsku zastavu na zgradi opštine.

„Da li to taj fantastični pravni poredak koji toliko hvale i ta vladavina prava? Zar nije bilo lakše da pokažete dobru volju prema srpskom narodu, umesto što pretite Srbima?“ – naveo je Vučić.

Kazao je da Srbi samo hoće da ostanu svoji na svome i niko ne priča o mukama našeg naroda, od Lipljana do Gračanice i drugih mesta.

Na pitanje šta ćemo mi da uradimo, rekao je da nemamo kud, te da je manevarski prostor da „pokazujemo jedinstvo, odlučnost i zajedništvo“.

„I to ćemo da radimo, nemam nikakvu dilemu, znao sam oduvek da neko snažno podupire Kurtija u svakodnevnom izmišljanju problema i incidenata. Sad smo sve videli, shvatili i razumeli, naše je da budemo uz svoj narod i bićemo“, poručio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.