15:52 | 06.10.2021 Izvor: FoNet, N1

Vučić: Dogovor sa Prištinom biće uslov za EUPredsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je tokom samita EU - Zapadni Balkan, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o priznavanju diploma i zanimanja. 

vucic-dogovor-sa-pristinom-bice-uslov-za-eu

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da će se dijalog sa Prištinom nastaviti, i da nema sumnje da će rešavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg nema članstva u Evropskoj uniji.

„Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rešavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno“, rekao je Vučić novinarima posle samita EU – Zapadni Balkan na pitanje da li je neko rekao da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU.

Vučić je rekao da je sa Kurtijem tokom samita u Sloveniji, razgovarao o međusobnom priznavanju diploma i zanimanja, i da je ostalo da se reše još neke tehničke stvari, ali da u vezi sa tim ne bi trebalo da bude problema u budućnosti.

Istakao je da to nije statusno pitanje, i da bi dogovor na tom polju doprineo slobodi kretanja u regionu, i pomoglo ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsednik Srbije najavio je i da će se dijalog sa Prištinom nastaviti.

„Znate sve razlike između nas, i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu (…) Prva tema treba da bude Zajednica srpskih opština, baš kako je napisano u ‘press releaseu’ (saopštenju) EU“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara o inicijativi da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i predstavnik Sjedinjenih Država, Vučić je podsetio da se dijalog odvija pod posredovanjem EU i poručio da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sve ono što je bilo koja vlast prethodno dogovorila.

Kazao je i da je Srbija u potpunosti spremna da sprovede Vašingtonski sporazum u delo, i da je jedina tačka koja je za Beograd sporna, vezana za odnose sa Izraelom.

„Sve drugo smo spremni da poštujemo, samo što je Priština rekla da to za njih ne važi“, naveo je Vučić.

N1
Tagovi: Aljbin KurtiSporazum BG - PRAleksandar VučićSlovenija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije