Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vučić: Dogovoreno da nastavimo razgovore

"Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo" - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju medijima nakon zajedničkog razgovora sa evropskim predstavnicima i kosovskim premijerom ...
Image

Novi sastanak očekuje se 18. marta u Severnoj Makedoniji, kazao je Vučić. „Do tada bi trebalo da sa gospodinom Lajčakom razgovaramo o implementaciji“ – dodao je Vučić. 

Evropski savet bi trebalo da ima sastanak krajem marta, te Vučić navodi da zato evropski posrednici žele i izveštaj o toku dijaloga. 

„Oni žele da imaju izveštaj do 23-24 jesmo li mi bilo šta postigli i onda u skladu sa tim će se odnosti prema našim evropskim integracijama i jednih i drugih“ – dodao je, navodeći da će da otkaže deo svojih spoljno-političkih obaveza kako bi razgovarao sa Miroslavom Lajčakom o francusko-nemačkom predlogu. 

Na pitanje da li je na današnjem sastanku usvojen francusko-nemački predlog, Vučić je kazao:

„Ne znam šta znači…mi smo o nečemu što je drugo. Gospodin Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, dakle, o tome nismo razgovarali i tako nešto nije prihvatano. Ja čekam da vidim implementacioni plan i pre svega implementacioni plan koji se tiče prethodno postignutih obaveza“.

Kaže da bi na početku tog plana, odnosno mape puta moralo da bude „ono što neko ne želi da ispuni, a to je ZSO“.

„Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo“ – dodao je.

„Ja sam, razume se, insistirao na ZSO, i evropski predstavnici, mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti – videćemo“ – kazao je dalje Vučić. 

Govoreći o ZSO kazao je da postoje 22 principa koji su za „od presudnog značaja za srpski narod“.

„Ukoliko bi nekom premudrom palo na pamet da ukine platni promet sa Prištinom, kako ćemo da isplatimo plate profesorima, lekarima?“, uputao je Vučić, podsećajući da u već potpisanim dokumentima stoje odredbe o zdravstvu, školstvu, prostornom planiranju i, kako je rekao, „mnogo toga važnog“.

On je ocenio i da se vodi kampanja u Beogradu protiv ZSO i da će o tome govoriti sutra, po povratku iz Brisela. 

Naveo je i da je sa Kurtijem spreman da razgovara o ličnim dokumentima, regionalnom predstavljanju i drugim pitanjima od životnog značaja, ali da je na prvom mestu ZSO.

„Mi moramo da sedimo i da radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo, tako smo stali na tom pitanju. I sve vreme se pričalo o implementaciji. Ništa ne može to sad … šta, da će za jedan dan? Ide potpis? Ne ide tako. Ozbiljan i dug i težak i naporan proces i neće biti lak“ – dodao je.

„Nadam se da je moguće da postižemo nekakve kompromise, ali se plašim da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno“ – naveo je takođe. 

„U svakom slučaju, od svih onih velikih priča i u javnosti u Beogradu i Prištini ništa posebno. Ali je važno da smo razgovarali i verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze koji bi ugrožavali bezbednost ljudi na terenu i verujem da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom i pre svega implementacijom prethodno postignutih dogovora“ – kazao je Predsednik Srbije.

Na pitanje novinara jedne od redakcija koje izveštavaju na albanskom jeziku da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost Kosova, srpski predsednik je naveo da je Srbija članica UN, dok Kosovo nije. 

„I veoma podržavamo međunarodni javni poredak, a to je i Povelja UN i srpski ustav“ – kazao je. 

Pročitajte još:

Kurti: Bio sam spreman da potpišem, ali je druga strana to odbila

Borel: Vučić i Kurti se složili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.