Vučić: Idem u Brisel – sastanak sutra u 8, nisam optimista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da putuje u Brisel, gde će u osam sati početi razgovori. Kaže da nije optimista i da ne misli da će doći do nekog dogovora, ali da ne želi nekome da ...
Image

Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da se do kasno sinoć nije znalo kada će biti održani razgovori.

„Razgovori će početi ujutru u 8, to znači da iz Beograda krećemo u 4, ili 4.30, ili kasno večeras“, rekao je Vučić. 

Kaže da nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i da problem nije samo u tablicama.

Vučić je rekao i da nije optimista da će doći do nekog dogovora, već da ne želi neko da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima.

„Otići ću ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo i uradimo, već da im ne dam Lajbnicov dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje. Mi smo rekli da moraju da oforme ZSO u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a ne nemačkih nevladinih organizacija, jer se ovo ne pravi za nemačke NVO, već za srpski narod i da ukinu odluku o tablicama jer su zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da na to imaju pravo, ali da tajming nije dobar“, rekao je Vučić.

Dodao je da se i sam zapitao zašto su iz Brisela i njega pozvali na razgovor, ali da je jasno da je razlog u tome što međunarodni predstavnici moraju da predstave da su obe strane krive za ovakvu situaciju.

„Uradili smo sve što smo mogli“ 

Istakao je i da u Brisel ide jer je reč o najmoćnijim zemljama, sa kojima nije dobro da budemo u sukobu, jer moramo da čuvamo mir i stabilnost.

„Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće – hoće, ako neće – neće. Rekao sam već, kada vas sateraju u ćošak, koliko god da je teško, nemate izbora“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:

„Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije“.

Spremni da razgovaramo, ali u non pejperu nam nisu dali šansu

Na pitanje da li je moguće da se unapredi nemačko-francuski predlog za KiM, Vučić je rekao da nam nisu dali nikakvu šansu u tom predlogu.

„A kako da se unapredi? Za razliku od sveznalica koji ga nisu ni videli, ja ga nikada nisam detaljno komentarisao, iako sam pisao detaljan odgovor u non pejperu koji je obiman i ozbiljan odgovor. Ja to nisam komentarisao zato što sam ostavio šansu promenama i razgovorima, ali ako me pitate, ja ne govorim ni da sam prihvatio ni odbio, jer smo za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo, ali prosto nam nisu dali šansu“, poručio je Vučić.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u petak da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo „evropsko rešenje“ za „najozbiljniju situaciju od 2013. godine“.

Kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

„Kap koja je prelila čašu“

Vučić je objasnio da je, kada je naša delegacija, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić otputovala u Berlin na Samit Berlinskog procesa, gde su sklopljena tri važna sporazuma, Aljbin Kurti taj dan iskoristio da saopšti tri stvari.

„Te tri stvari su dovele do toga da Srbi napuste institucije i da budu uvereni da nema drugog puta. Kurti je po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, što je ponovio i prekjuče“, rekao je Vučić.

Naveo je da je Kurti time rekao da Briselski sporazum ne važi za njega, odnosnoda važe samo oni delovi koji mu odgovaraju.

„Saopštio je da će, što se tablica tiče, biti četiri faze – prvo opomene do 21. novembra, posle toga novčane kazne, pa oduzimanje tablica i potom oduzimanje vozila do 21. aprila“, podsetio je Vučić.

Kap koja je prelila čašću bila je treća poruka – odluka o smeni Nenada Đurića komandira za sever, na šta Kurti nema pravo, i oko čega se pita.

„Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor“, rekao je Vučić.

„Priština krenula u operativnu akciju proterivanja Srba“

Vučić je rekao i da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa KiM.

„Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a u svari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, drugi deo plana je što pre raspisivanje izbora na severu KiM.

„Jer će tako da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali ne od ljudi koji žive na severu, već će da dođu iz južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju, a prijavljeni su u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, iako tu ne žive, i da izglasaju nove poslanike i dodaju na to još i glasove Rade Trajković i drugih“, rekao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.