Vučić: Jučerašnji dan jedan od najtežih, obraćanje građanima u ponedeljak; pozvan na sednicu vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u ponedeljak popodne građanima u vezi sa poslednjim razgovorima o Kosovu. Govoriće o "svemu", o "svim temama", "svim problemima ...
Image

„Juče je bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i nikada nisam krio od ljudi u Srbiji kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti i za to nam je potrebno jedinstvo, a od onih od kojih sam to očekivao zbog odgovornosti koju su morali da pokažu, a to su naši politički predstavnici, to nismo dobili“, naveo je Vučić u video poruci objavljenoj na Instagram stranici „budućnostsrbijeav“. 

Optužuje političke predstavnike da „idu protiv Srbije“. 

„Dobili smo njihovo ujedinjenje, bez obzira što su sve suprotno govorili samo nekoliko dana ranije na temi na kojoj ne bi trebalo da bilo ko ide protiv nekoga. Nažalost, oni su izabrali da i ovog puta idu protiv Srbije. Njima i svim međunarodnim predstavnicima, ali pre svega vama, poštovani građani Srbije, govoriću o svemu, o svim temama, o svim problemima sa kojima se suočavamo i izborima koji su pred nama, u ponedeljak, u poslepodnevnim satima“ – dodao je uz poruku: „Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti. Živela Srbija“. 

Vučić se obratio javnosti putem društvenih mreža posle prvih kritika upućenih u vezi sa njegovom porukom „da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma“ u okviru francusko-nemačkog predloga. Jučerašnje kratko obraćanje javnosti održano je nakon sastanka sa „četvorkom + 1“ – specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i diplomatskim savetnicima francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, koji su prethodno boravili i u Prištini. 

Koalicija NADA zatražila je da srpski predsednik obavesti građane o sadržini predloga, dodajući da „izdaja nikada ne prolazi nekažnjeno“. 

Otkrivanje sadržine sporazuma zatražile su i Dveri. 

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić naveo je na svom Tviter nalogu da ponuđeni sporazum za rešavanje statusa Kosova može da omogući članstvo Kosova u UN, čak i ako to nije eksplicitno navedeno u samom tekstu. 

Vučić je u jučerašnjem obraćanju najavio i da će tokom narednih dana obaviti konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

Pojedini mediji preneli su da je Vlada Srbije uputila poziv Vučiću da u ponedeljak prisustvuje sednici vlade, u Palati Srbija. Glavna tema sednice su razgovori u vezi sa Kosovom, preneli su Blic i Tanjug. 

Za sada nema zvaničnih informacija kakav je konkretno sadržaj francusko-nemačkog predloga. U javnosti se polemisalo da je jedna od ključnih tačaka ovog sporazuma prihvatanje mogućnosti učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije. Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, jutros je potvrdio da je to jedan od ciljeva međunarodnih posrednika u dijalogu. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.