16:11, 03.05.2022 Izvor: Tanjug, RTS

Vučić: Imam tremu, u Berlinu neće biti laki razgovoriPredsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da ima tremu pred sutrašnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, kao i da ne očekuje lak razgovor.

vucic-imam-tremu-u-berlinu-nece-biti-laki-razgovori

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić sutra putuje u Berlin gde će se sastati sa kancelarom Šolcem, a na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka rekao je da ima tremu i da se plaši tog razgovora.

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor", podvukao je Vučić u izjavi novinarima u Aleksandrupolisu.

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore.

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić o izveštaju "Reportera bez granica"

Vučić kaže da je lepo čuti da je Srbija napredovala u izveštaju o slobodi medija "Reportera bez granica", ali da u toj oblasti treba još da se uradi, a pre svega da se smanji polarizacija i medijska i u društvu uopšte.

"Ne znam sve kriterijume, ali imamo još mnogo toga da uradimo, da promenimo, pre svega, da spustimo tu vrstu polarizacije medijske i u društvu. Moramo da budemo otvoreniji jedni za druge, za drugačije mišljenje", rekao je Vučić.

To je, dodao je, važno za sve, za demokratičnost društva, posebno u kriznim vremenima.

"Verujem da imamo još prostora za napredak", rekao je Vučić.

"Predstojeća zima biće veoma teška"

Energetska situacija će ove zime biti veoma teška, upozorio je srpski predsednik, ukazujući da će država učiniti sve da Srbija ima što manje problema u tom smislu, te naglasio da neće biti problema sa hranom.

Na pitanje da li građani Srbije treba da brinu hoće li biti dovoljno nafte i gasa, imajući u vidu da je Nemačka dala preporuku privredi i građanima da racionalnije troše gas, energente, Vučić je rekao da je Nemačka ozbiljna zemlja i da to samo govori da su svesni šta je ono što dolazi.

"Oni su pripremaju za ono što dolazi, a to je teška zima. Ova će biti najteža od pedesetih godina za Evropu, za sve nas. Ko vam kaže da će sve da bude lepo i lako, a ima ih i među našim ministrima, taj nije ni dovoljno ozbiljan ni odgovoran, već samo želi da bude popularan", rekao je Vučić novinarima u Grčkoj.

Upozorio je da će biti mnogo teško u narednom periodu, ističući da su dva ključna problema – energenti i hrana.

"Uz sve to imamo i dodatni problem inflacije, nemogućnost izlaska na kapitalna finansijska tražišta. Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite zamenske kredite, nemoguće je, zato što keš postaje resurs", rekao je Vučić i dodao da je dobro što Srbija nema visoku stopu javnog duga, koja je danas 51,8 odsto BDP-a.

Vučić je poručio da će hrane biti dovoljno.

"Tu neće biti problema u krajnjoj liniji, iako imamo problema mnogo i mnogo moramo, danonoćno da radimo da obezbedimo dovoljne količine đubriva", rekao je Vučić.

Dodao je da je zato sa predsednikom Irana i razgovarao telefonom kako bi se obezbedila dovoljna količina azotnog đubriva za sve ratarske kulture.

"Oko energenata – biće mnogo teško", naglasio je Vučić.

Dodao je da je pitao evropske partnere šta donosi 6. ili 7. paket sankcija, da li će se odnositi na treće zemlje, šta će biti sa naftom, šta sa naftovodima...

Podsetio je da tek kreću pregovori Srbije da ruskom stranom oko gasa.

Ukazao je i da će bugarskoj strani biti potrebno bar 300 dana, što uz kašnjenja znači godinu i po, da izgrade vezu kako bi i Srbija mogla da povlači konvertovani gas iz grčkog Aleksandupolisa, a potrebno je završiti i interkonektor sa Bugarskom, kao i gradnju ka Severnoj Makedoniji.

Tako da će Srbija 99 odsto gasa u nekoliko narednih godina dobijati iz Rusije, rekao je Vučić.

"Mnogo teških i velikih stvari pred nama da bismo obezbedili sigurnu zimu za građane", ukazao je predsednik Srbije.

Tanjug/RTS
Tagovi: DijalogAleksandar Vučić

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije