Vučić: Imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se naciji iz Palate "Srbija" u Beogradu, da na stolu imamo predlog Nemačke i Francuske za Kosovo koji predviđa da Priština ...
Image

 Vučić je rekao da pozicija Srbije na Kosovu postaje sve komplikovanija.

„Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN i zbog toga što misle da na taj način rešavaju unutarevropske probleme, a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova Vladimiru Putinu i Ruskoj Federaciji“, rekao je Vučić.

„Kada sam rekao da se menja arhitektura razgovora, onda su me demantovali iz EU, nisam razumeo čemu služi taj demanti. Mi danas imamo na stolu predlog dve najveće evropske sile Nemačke i Francuske, i taj predlog je predlog o kom moramo da razgovaramo“, rekao je Vučić i obrazložio njegov stav.

Kazao je da je neodgovorno i neozbiljno baciti taj predlog kroz prozor, ali da nije siguran da možemo ni da ga prihvatimo.

„Ne mogu da ulazim u detalje, jer i dalje nije javan, ali suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije uključujući UN, Srbija bi za to, iako nije precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi“, predočio je predsednik.

Stav Srbije je, kako je dodao, da mora da se razgovara i da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji naših odnosa.

„Rekao sam da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice“, rekao je on.

Vučić je objasnio da se cela ideja zasniva na tome da „ovako ili onako, bez našeg priznanja“ Kosovo postane članica UN. Srbija, kako je naglasio, ne bi bila „dodano ponižavana i primoravana da formalno prizna Kosovo“, ali bi time što ne bi ni reagovala, dala tihi signal da je saglasna s tim.

U novembru počinje procedura za prijem Kosova u Savet Evrope

Rekao je da u ovom trenutku Srbija ima osam nota o povlačenju priznjanja Kosova, ali je istakao da se očekuje početak procesa prijema Kosova u Savet Evrope.

„Ono što nas čeka je da 2. ili 3. novembra počne procedura o prijemu Kosova u Savet Evrope. Čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i na njegovo mesto dođe litvanski član, i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo uđe u Savet Evrope, ne bi li se izvršio dodatni pritisak na Srbiju“, kazao je Vučić.

Cilj je, kako je rekao, da na kraju Beograd dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu.

„U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, i dok sam predsednik neće postojati volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN“, poručio je Vučić.

N1

Šta to srpski predsednik ne(govori)?


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.