Vučić iz Davosa: Rezolucija EP je licemerna, najgori deo je onaj o zahtevu Prištine za prijem u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je "pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu" i najavio da će se u petak sastati sa pet ...
Image

Aleksandar Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

„Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljena. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu“, rekao je srpski predsednik, koji boravi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu.

Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže srpski predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

„Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji“, kazao je Vučić.

Vučić o Rezoluciji EP

Predsednik Srbije izjavio je da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori.

On je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev Kosova za članstvo u EU.

„Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoije sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

„Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zemalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike“, rekao je Vučić.

„Dogovor može i prekosutra ako Kurti odustane od secesionističkih ideja“

Aleksandar Vučić izjavio je bi dogovor sa Prištinom mogao da bude sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi kosovski premijer Aljbin Kurti u narednim mesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namera.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako vidi izjavu Kurtija da očekuje da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje kako vidi Rezoluciju Evropskog parlamenta i to što se traži usklađivanje sa spoljnom politkom, Vučić kaže da ga to manje interesuje od dela gde piše da je Kosovo nezavisno – da je to neprovratan proces, da se osuđuje svaka secesionistička retorika kao i da treba sankcionisati sve koji to podstiču.

Srpski predsednik kaže da o secesiji pričaju oni koji su to učinili i u tom papiru EP kažu da treba da se osude svi secesionisti.

„A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su pogazili Povelju UN, bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da ne može da veruje kada vidi u delu medija navode „omča oko vrata Vučiću“ i upitao zar to nije omča i njima i omča za celu zemlju. 

„Mogu da zamislim šta piše u Statutu ZSO koji pravi Fridrih Ebert“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da samo može da zamisli šta piše u Statutu ZSO koji je napravila nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert. On je novinarima u Davosu, na pitanje šta misli o tome što je ta nemačka NVO samoinicijativno pripremila Statut, rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

„Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Je l' vam neko to tražio, zašto to radite“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće.

„Može im se, sila sve može… Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO“, primetio je ironično Vučić.

U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Aleksandar Vučić je izjavio da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Vučić je kazao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

„To je investija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena“, kazao je predsednik.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije. Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći.

„Mi kada nismo mogli da pomogemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki – Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati“, rekao je predsednik.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet. Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.

Predsednik najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.

Vučić: Jedina smo nacija koja je odustala od litijuma
Predsednik Srbije izjavio je da ne može da veruje da će Srbija biti jedina zemlja na svetu koja će odustati od litijuma, jer , kako je rekao, niko drugi ne bi od toga odustao.

U izjavi novinarima na ekonomskom forumu u Davosu, a na pitanje o čemu je razgovarano sa predstavnicima korejskih kompanija, među kojima je i SK grupacija koja je poznata po proizvodnji baterija i čipova, Vučić je odgovorio da se uvek nasmeje na takva pitanja, pošto kada su u pitanju baterije ljudi uvek govore o litijumu.

„Govore da uvodim na velika vrata. Ne uvodim ja ni na kakva vrata. Ja svaki dan govorim samo ono što je istina. Jesmo li mi jedina nacija koja je blesava i koja je odustala od onoga što ima. Nijedna nacija nije odustala od onoga što ima.

Od istog tog litijuma nijedna nacija nije odustala. Zamislite da Emirati odustanu od nafte, zamislite da neko drugi odustane od nafte, zlata, nečeg drugoga“, rekao je Vučić.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.