Vučić: Jedva je izbegnut najteži scenario na KiM, bilo je na korak od katastrofe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da smo prošli kroz teška dva dana i plaši se da ćemo proći kroz mnogo teških dana. 
Image

„Suština problema je da neki u regionu misle da kada postoji opšta histerija zbog rata u Ukrajini da ostvare svoje interese“, napomenuo je Vučić i dodao da smo bili „na korak od katastrofe“.

Vučić je istakao da je jedva izbegnut „najteži scenario“ pre dva dana na Kosovu i Metohiji.

„Uz sve incidente kojih je bilo više za 50 odsto od kada je Kurti došao na vlast, ljudi su iole normalno živeli. Priština se poziva na sporazum iz 2011. godine u kojem dve strane imaju pravo da uvode reciprocitet. Oni hoće da maltretiraju ljude, cilj je da se ukinu KM tablice“, rekao je Vučić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Najavio je da će u sredu u ranim popodnevnim satima razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a razgovarao je i razmenjivao poruke sa brojnim svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona. Sa Miroslavom Lajčakom je, kaže, razgovarao bar 10 puta. 

Komentarišući vest da su na severu KiM pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije zaustavili sanitetsko vozilo koje su zajedno sa vozačem Dejanom Spahićem odveli u nepoznatom pravcu, Vučić je rekao da to nisu učinile jedinice „Rosu“ već „specijalna obaveštajna agencija“, takozvani „Task fors“, kojom „direktno upravljaju“ Aljbin Kurti i prištinska vlada, a akciju je predvodio, kaže, izvesni Džavid Tahiri.

„Uhvatili su Srbina ni krivog ni dužnog, koji je prevozio lekove. Reći će da je kriv, jer je bio na demonstracijama u blizini barikada, kao da je to ne znam šta. Pa svi Srbi su na barikadama, jer se bore, jer ne misle da je Kosovo nezavisna država i onda Kurti pred Kvintom kaže da će da se bori protiv mafije i kriminala, a oni kažu 'naravno'. Svi Srbi su mafijaši, sem onih koji kažu da je Kosovo nezavisno“, rekao je Vučić.

Dodao je da „nisu imali pravo na privođenje“ zbog regionalne policije i zbog toga što nisu, kako tvrdi, obavestili gradonačelnike četiri grada na severu KiM. Ističe da ni NATO nije reagovao iako je morao. 

Včić je napomenuo da svako ko misli da se može sačuvati mir sa Aljbinom Kurtijem, greši iako, kako kaže, nikome na Zapadu nije u interesu nemir na KiM.

„Ne mislim da Zapadu odgovara sukob, ne mislim da to odgovara Amerikancima, ali će oni kada dođe do stani-pani, uvek njih podržati, njihovo je čedo. Podržaćete svoje dete čak i ako je krivica jednaka ili veća vašeg deteta. Oni ovo čedo ljuljaju već 25 godina“, naveo je predsednik Vučić.  

Napomenuo je da Srbi sa KiM nisu hteli da sklone barikade i da je on radio sve što je mogao samo da se sačuva mir. 

„Ponosan sam na jedinstvo koje imamo sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Postavljam pitanje šta je Srbija uradila. Ništa mi nismo uradili i opet smo mi krivi“, istakao je predsednik. 

„Nisam ja ni Milošević ni Tadić nisam naučio da gubim, nikom nisam pretio. Pokušate li da napravite nešto, suočićete se sa drugačijom Srbijom“, rekao je Vučić. 

Predsednik kaže da će otići na sastanak u Brisel 18. avgusta sa predstavnicima Prištine, iako ne očekuje ništa od tog sastanka, jer, kako kaže, ne zna ni o čemu se može razgovarati sa Kurtijem.

„Otići ću u Brisel, nije mi teško, ne očekujem ništa, ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši, znam sa kim imam posla“, rekao je Vučić.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.