Vučić: Kvinta obmanjuje javnost o tablicama

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je Kvinta usaglasila stav da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali ...
Image

„Mi smo saslušali srpske predstavnike, rekli smo im da nismo tu da bismo bili sa njima kada je lako, i da po kafanama istučemo parole, već da smo tu kada je teško, i da ćemo biti s našim narodom“, rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora s predstavnicima Srpske liste.

On je dodao da je Srbija pre nekoliko dana dobila demarš predstavnika Kvinte, akt u kome su izneti usaglašeni stavovi zemalja Kvinte i EU. Prema Vučićevim rečima, u delu koji se odnosi na registarske tablice se kaže da Srbija treba da razume da je kosovska akcija o tablicama legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama.

„I danas na sednici, saopštio sam predstavnicima Kvinte da obmanjuju javnost, da to nije istina, jer tako nešto oni nemaju nigde pravo, ni po jednom sporazumu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je „izmišljen legitimitet nepostojećeg paragrafa“, a da to što priča Priština ne postoji nigde.

„Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor… Zašto? Što bi rekla deca ‘jer smo u mogućnosti'“, kazao je srpski predsednik.

Za Srbiju su, prema njegovim rečima, prihvatljive statusno neutralne tablice, dok kosovska strana neće da čuje za to i za njih su prihvatljive samo RKS tablice.

Srpski predsednik kaže da su predstavnici Srpske liste danas rekli da će demokratskim putem pružiti svaku vrstu otpora.

„Plan Prištine je sledeći: da puste izlazak KM tablica, a da u povratku, na Jarinju i Brnjaku, da im ne dozvole da se vrate na teritoriju Kosova. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode. Misle da će biti to lagana odluka, da niko im neće zameriti, svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva“, najavio je Vučić.

„Saslušali smo zahteve Srba sa severa KIM, o svemu sa čim se suočavaju, posebno pred istek roka koji su kosovske vlasti dale Srbiji, a koje se tiču oduzimanja tablica i automobila ako su izdate od strane organe Republike Srbije“, rekao je Vučić.

KS tablica, koje su statusno neutralne, ima oko 9.000, kazao je.

„Do sada je 18 lica ukupno, ali svega nekoliko sa severa KiM, tačnije tri, prihvatile su promenu i uradili ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili“, naveo je Vučić.

Predstavnicima Srba je, kaže, poručio da će Srbija biti uz njih „i kada im nije lako“.

„Verujemo da će biti dovoljno pameti, da se ne ide protiv mirnog srpskog naroda, koji želi da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom UN i međunarodnom pravnom poretku“, kazao je Vučić.

„Kosovo ulazi u proceduru za ulazak u Savet Evrope“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da očekuje da Kosovo sledeće nedelje uđe u proceduru za prijem u Savet Evrope.

„To traje više meseci, ali vam je jasno kakav će ishod biti“, poručio je Vučić.

Upitan koliki je prostor za Srbiju, Vučić kaže:

„Posledice su mi predočene. Reč je o ne lakim posledicama po Srbiju. Naša pozicija je takva da nam je prostor ograničen mikronima. I namerno su nas saterali u ugao“, kazao je.

Srbija, ponavlja, nema više kud.

„Ali, bolje je jedan dan živeti kao soko, nego hiljadu kao miš. Srbija nema kud, imamo iza sebe Povelju UN, međunarodno javno pravo, kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, razgovore, želju za kompromisnim rešenjima. A sve ostalo rade oni. Nek izvole. Prostor nam je nikakav, al’ kad nemate kud… Znate, imamo u srpskoj istoriji, Cerska bitka je bila, Kolubarska, svejedno, Živojinu MIšiću kurir dolazi i kaže: ‘Loše vesti, đenerale’. ‘Šta su loše vesti’? ‘Opkoljeni smo sa svih strana’. A Mišić kaže: ‘To su dobre vesti, ne možemo da promašimo, pucamo na sve strane'“, kazao je predsednik Srbije.

I naglasio:

„Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, bukvalno nikakvu. Da su nam dali bilo kakvu šansu, uhvatili bismo se za nešto, šansu nam nisu dali“, zaključio je.

Vučić je rekao i da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatran i francusko-nemački plan i da će odgvoor o tome biti poslat u roku od 24 sata.

„Postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo, o tome smo ih već obavestili, ali ne bih o tome sada“, kazao je.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.