Vučić mladiću uhapšenom na Gazimestanu ponudio da bira posao u Vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je Nikoli Nedeljkoviću, koji je pre dva dana pušten iz zatvora u Prištini, da bira hoće li da radi u Ministarstvu informisanja i ...
Image

Vučić je čestitao Nedeljkoviću na hrabrosti i naglasio da je on osuđen bez bilo kakvih dokaza, a da je kosovsko tužilaštvo montiralo proces protiv njega.

Nedeljković je najpre osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog pogrdnog skandiranja Albancima na Gazimestanu 28. juna ove godine, a potom je Apelacioni sud početkom decembra kaznu umanjio na šest meseci.

„Na snimku se vidi da Nikola viče ‘Srbija’ i da nosi majicu ‘Nema predaje’. To je sav njegov greh. Želeli su da slome jednog mladića samo zato što je Srbin“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će se država Srbija boriti za Slađana Trajkovića i Miljana Adžića koji su u pritvoru od početka decembra.

Naveo je da se Nedeljković bavi softverom na Višoj poslovnoj školi u Beogradu.

Vučić je ponudio Nedejkoviću da se tokom studiranja zaposli u Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije ili da se bavi humanitarnim radom u Kancelariji za Kosovo i Metohiju – što je student iz Beograda prihvatio.

Vučić je rekao da će Nedeljković od 1. januara imati radno mesto u Kancelariji za Kosovo i Metohiji, ali pod uslovom da nastavi sa studiranjem.

„Nisam se nikad bavio politikom, ali zahvaljujem Srbiji, predsedniku i srpskom narodu koji su od prvog dana bili uz mene i moju porodicu. Ne mrzim nikoga, kako su me optužili i osudili, volim svoju zemlju i poštujem svoje“, kazao je Nedeljković.

Nedeljković je kaznu odslužio u pritvornom centru u severnom delu Mitrovice.

Vučić: U januaru dolaze velikaši da mi kažu da moramo da postignemo sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine neophodno da međunarodna zajednica ispuni one garancije koje je već dala i da se ponaša u skladu sa onim što je obećano.

„Molim ih da se ponašaju u skladu sa onim što je obećano. Jutros sam zvao evropske predstavnike i rekao im – povedite računa, situacija je mnogo opasnija i teža nego što mislite“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Na pitanje, kako posmatra inicijativu međunarodne zajednice da se uklanjanje barikada na Kosovu iskoristi i za nastavak dijaloga u Briselu, Vučić je rekao da je za njega važno da se ispune obećanja koja su već data.

Vučić je rekao da se veoma plaši neodgovornosti pojedinih međunarodnih predstavnika i „bahatosti prištinskih vlasti“.

„U prvoj polovini januara očekujem da mi dođu velikaši iz sveta i da mi kažu da moramo da postignemo sporazum. Teško vreme nas očekuje po pitanju Kosova i Metohije, ali borićemo se. I do sada smo se borili, sačuvali mir i stabilnost“, rekao je on.

„U izjavama EU i SAD, ali i NATO nema ničeg lošeg za Srbe“

Vučić je istakao da u zajedničkoj izjavi EU i SAD, kao i u izjavi KFOR-a odnosno NATO-a, posle kojih su Srbi sa severa Kosova uklonili barikade, ne postoji ništa loše za srpski narod.

Kazao je da u tim izjavama ne postoji „nijedna tačka kojom se umanjuju prava Srba i kojoj se Srbima nameće bilo koja obaveza“.

„U papiru NATO prvi put imamo nešto što se odnosi na sve strane, imamo garancije da ono što Priština naziva svojom vojskom – KBS, ne može da dođe na sever Kosova bez saglasnosti NATO, lokalnih Srba i Srbije. Nikad to nismo imali do danas“, rekao je Vučić.

Naveo je da je u tom dokumentu važno što neće biti gonjeni ljudi za učešće na barikadama.

„Tamo nije bilo mrtvih ni ranjenih. Nemate za šta da gonite ljude na barikadama“, kazao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost SAD što su insistirale da će uz EU pratiti svaki proces koji Priština vodi, kako ne bi mogla da osuđuje ljude poput Nikole Nedeljkovića.

„To je dobro za nas. Jesmo li uspeli da postignemo to da ne ulaze na sever sa dugim cevima, što je bio zahtev Srba? Ne piše to u tom dokumentu, niti je bilo ko iz sveta hteo da pristane na to, ali radimo na tome i borimo se za to… Molim ih da to ne rade, jer će izazvati reakciju srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Dodao je da srpski narod na Kosovu i Metohiji hoće da zna da živi u Srbiji, a ne u nekoj drugoj državi.

„Jesmo li mi danas u takvoj poziciji u svetu, da nam to potvrde velike zapadne sile? Naravno da neće to da nam potvrde. Oni dolaze da mi potvrdimo da je to neka druga država, što neće da dobiju od nas“, kazao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.