Vučić: Moje je da se borim za KiM, ići će na to da se što pre rešava „kosovski čvor“

"Ja se ne bavim unutrašnjim stvarima pojedinih zemalja. Interesuje nas šta se dešava u međunarodnoj areni. Moje je da se borim za Kosovo i Metohiju, za integritet ...
Image

Razgovor je opisao kao „veoma otvoren“ i „iskren“.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na svoj govor u Ujedinjenim nacijama.

Kaže da smo „vrlo argumentovano branili našu poziciju“ i „svakome pokazali da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju“.

„Oni sada svi znaju da smo mi ti koji smo pokvarili taj narativ jedinstva o borbi za teritorijalni integritet, jer smo podsetili na određeno licemerje iz prošlosti i jer smo podsetili na stvari kojih bi mnogi da se ne sećaju tako rado kad je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta i principa Povelje UN“ – kazao je.

„Sam narativ, sama priča teže prolazi u svetskom mnjenju ako postoji neko ko ih ovako nešto podseti i pokaže – nije nešto da ste se baš zalagali za te principe i za povelju UN-a i za Rezoluciju 1244 samo nekoliko godina ili nekoliko decenija ranije. Upravo zato će oni ići na to da se što pre rešava kosovski čvor. Po tom pitanju nam ni malo neće biti lako, ali imamo li izbora? Jesmo li mogli nešto drugo da kažemo?“ – upitao je srpski predsednik. 

„Nepostojeći“ papir

Odgovarajući na pitanja novinara, srpski predsednik se osvrnuo i na najnoviju reakciju iz Evropske unije o „novom okviru“ za dijalog Beograda i Prištine, o kojem je ranije izvestio list Albenijen post, a koji je navodno sačinjen posle angažovanja izaslanika Nemačke i Francuske.

„Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav papir i ne dolazi od tima EU koji se bavi dijalogom“, rekao je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije, za Priština insajt. 

Na komentar novinara u Njujorku da iz Brisela kažu da papir „ne postoji“, Vučić kaže: „Šta bre ne postoji? Jesam ja lud? Čitao nepostojeći papir? Prihvatam – ja lud, čitao sam nepostojeći papir“.

„Pitali su me za taj papir još neki sagovornici. Nisam hteo da ga primim iz jednog drugog razloga, zato što znam da bi pojavljivanje tog papira u javnosti – oni bi rekli da sam ja kriv. A ovako ja ga nisam primio, tako da se zna da ja nikakve veze sa objavljivanjem nemam“ – kazao je Vučić. 

Vučić je ranije ove nedelje naveo i da jeste pročitao papir, ali i da ga je odbio, ne potvrdivši, međutim, da se radi o istom papiru koji je objavio pomenuti list.

„Nisam ga uzeo u ruke, tako da ne znam. Možda to nije sasvim taj papir, možda je to izmenjeno“ – kazao je, navodeći i tada da ga srpska strana nije objavila. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.