Vučić: Na klackalici uslovljavanja, ili Rusija ili KiM

"Mi ćemo da imamo sada tu klackalicu. Nekad će da budu sankcije, nekad će da bude Kosovo i Metohija. u Svakom slučaju naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno ...
Image

Šef delegacije prethodno je predao Vučiću izveštaj Evropske komisije o napretku za Srbiju.

Vučić je ocenio da je izveštaj povoljniji u smislu vladavine prava, a nepovoljniji u smislu usagalašavnja spoljne politike sa Evropskom unijom.

Otud očekuje uslovljavanja koja se odnose na pretpristupne pregovore, a u kontekstu odnosa sa Rusijom i pitanja Kosova i Metohije. 

Predstavnici EU, naveo je takođe Vučić, gledaju na Kosovo kao na nezavisnu državu, ali odgovornost vidi u prethodnoj vlasti.

„Mi smo sebi zapržili čorbu – i kao što vidite ja to ni ne krijem čak ni pred predstavnicima EU – kada smo doneli odluku da se pregovori premeste u EU. I sad, možemo Svetom Petru da se žalimo zbog toga, jer oni Kosovo posmatraju, šta god vam govorili da su statusno neutralni, ustvari, ili posmatraju Kosovo kao nezavisnu državu, ili bi nas da vode ka tome da Kosovo bude nezavisna država“, naveo je on. 

Komentarisao je i ocene za napredak po pitanju Poglavlja 35. 

Ako pogledate nijanse iz izveštaja za Prištinu i za Beograd videćete da smo „nešto bolje ili nešto manje loše ocenjeni“, naveo je Vučić, dodajući da Srbija „nije izazivala nijednu krizu, niti bilo šta drugo“. 

„Po tom pitanju je mnogo, mnogo težak put pred nama i plašim se da za Srbiju po tom pitanju neće biti dobrih vesti u narednom periodu. Ali to je nešto čemu moramo posebno da se posvetimo kako bismo čuvali mir i stabilnost i istovremeno ono što predstavlja kor naših nacionalnih i državnih interesa“, zaključio je. 

Pročitajte još: 

Osmani i Kurti primili izveštaj EK: Cilj – članstvo u EU

Izveštaj EK o Kosovu: Sporazum „hitan i ključan“, situacija na severu „ostaje izazovna“

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.