Vučić: Na Kosovu od 21. veoma komplikovana situacija

"Oni time samo hoće da vam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa" - kazao je srpski predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući informaciju da je kosovska predsednica Vjosa ...
Image

„Šta oni time hoće da urade? Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, taman onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće svojih 100, ili 200 Srba, ove koje plaćaju malo pre dve pomenute zemlje i Albanci. Tako da ostali neće nigde izaći, niti bilo šta za Srbe to neće da važi. To znači da oni ne žele Srbe uopšte da imaju u svom sistemu već žele da ih proteraju sa KiM. Neće Srbi napuštati KiM. Ali vam to pokazuje kolika je njihova želja da izazivaju incidente, nemire, haos, tako da jasno vam je da se spremaju za to i jasno vam je da ih neko u tim odvratnim, prljavim, ratno-huškačim poslovima i te kako podržava“, kazao je srpski predsednik iz Pariza. 

On je naveo i da Priština za svoje odluke ima snažnu podršku Nemačke i Velike Britanije i da su upravo to dve zemlje koje „plaćaju“ pojedine Srbe. 

„On (Aljbin Kurti) može da uradi šta god hoće, uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije“, kazao je Vučić. 

„Ono što je loša vest je ono što Kurti pokušava jednostranim potezima da uradi, a to je da suštinski i defakto protera Srbe sa njihovih ognjišta“, naveo je takođe.

Kazao je i da nas čeka „veoma komplikovana situacija“ na Kosovu od 21. kada bi, kako je najavljeno ranije, na severu Kosova trebalo da se sprovodi odluka kosovske vlade o naplaćivanju kazni vozačima sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, odnosno onima koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice. 

Upravo je ovo i bila tema današnjeg razgovora srpskog predsednika sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom. Oni su prethodno razgovarali i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. 

„Borel i Lajčak su razgovarali sa mnom o tome šta su kao predmet razgovora imali sa Kurtijem i nisu bili optimistični, kao što sam ja znao unapred“, kazao je Vučić. 

U ovom trenutku ne vidi mogućnost da se dođe do „nekog komrpomisnog rešenja“ pošto „Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom“. 

„Oni misle da nastave na silu, da vrše dodatni pritisak protiv srpskog naroda, da nastave da maltretiraju naš živalj. Pa kažu – niko se ne buni kad im dajemo ukore, pa neće ljudi da se bune na ukore, mislite da neće niko da se buni kada mu naplaćuješ kaznu? Onda živite u nekom svom i pogrešnom i nerealnom svetu“, naveo je Predsednik Srbije. 

On poručuje i da „nećemo da se odreknemo ničeg svog“:

„Nećemo ni da se odreknemo međunarodnog javnog prava, ali to ne znači da treba da ratujemo, nego da treba da sedimo i da razgovaramo, da pokušavamo da pronađemo kompromisno rešenje, a dok ne nađemo kompromisnog rešenja, da se ne sukobljavamo“.

Optužio je takođe međunarodnu zajednicu da se ponaša kao da ne postoji Povelja UN i Rezolucija 1244.

„Šta čekaju pojedini u Evropi? Pojedini u Evropi čekaju da Srbija napravi grešku… Prvi put kada se dogodi da Srbi odgovore na nasilje u Prištini, tog trentuka će Srbi biti krivi“, naveo je. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.