Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Tektonske promene na Kosovu, izborni debakl Kurtija i Kvinte“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je na konferenciji za medije da su se juče na Kosovu dogodile tektonske promene i da su izborni debakl pretrpeli lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Kvinta.
Image

Vučić je naveo da događaj poput jučerašnjih izbora na severu Kosova predstavlja jedinstven slučaj.

„Nikada ništa slično nije se desilo na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, da izlaznost jedne nacije bude 0,029 odsto“, rekao je on.

Prema rečima predsednika Srbije, srpski narod je juče pokazao jedinstvo, disciplinu i odgovornost kakva nije viđena u savremenoj istoriji.

„Srbi su se ponašali ne samo nacionalno svesno, već i kao veoma snažan narod koji zna pod kakvim je pritscima. Reč je o narodu koji je bio spreman da pokaže ogromnu odlučnost da se suprotstavi gaulajterima na dostojanstven način“, dodao je Vučić.

Poručio je liderima zapadnih zemalja da suštinski dijalog ne postoji.

„Mi ne razgovaramo, već dobijamo nametnute papire koji uvek moraju da idu u prilog Prištini. Kvinta je ta koja podržava nezavisno Kosovo“, kazao je Vučić.

Naveo je da način održavanja izbora na severu Kosova govori da se “nedvosmisleno radi o porazu Aljbina Kurtija i njegovog režima”.

„Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga – srpski narod je pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, da traži poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja“, rekao je on.

On je rekao da je u biračkom spisku od 23. aprila za 1.345 lica više nego pre dve godine na lokalnim izborima.

„Dakle 45.095 lica u biračkom spisku – Srba ukupno izašlih je 13, pri tome dvoje kažu da su greškom izašli, ali da ne ulazimo detalje“, dodao je.

Tih 13 je 0,029 procenata glasova, nijedan Srbin u Zubinom Potoku nije uzeo učešća na izborima, u Kosovskoj Mitrovici dvoje lica, u Leposaviću sedam i Zvečanu njih četiri, kaže predsednik.

„Ono što je interasantno je da je izašao značajno manji broj Albanaca na izbore nego 2021“, godine.

Izbori su, kako kaže, održani u 13 kontejnera koji su raspoređeni na severu, a učesvovalo je devet albanskih kandidata i jedna Srpkinja.

„Na biračkom mestu u selu Lipa u Zvečanu, član biračkog odbora, Albanac pojavio se sa tetovažom UČK. To mesto je posetio i švajcarski ambasador Tomas Keli, valjda da se pokaže kako demokratski i u miru, zahvaljujući angažmanu prištinskih vlasti to protiče“, rekao je Vučić.

Dodao je da na više biračkih mesta – čak šest od 13, niko nije glasao – dva u Zubinom Potoku, tri u Zvečanu i jednom u Leposaviću.

„Kurtijev kandidat u Kosovskoj Mitrovici osvojio je 519, a 2021. godine imao je 1.56 glasova, znači više nego duplo manje. Svi kontrolori bili su članovi dve porodice“, rekao je on.

„Ustanak srpskog naroda, 2. maja u Briselu se ništa neće dogoditi“

Ističe i da OEBS i EU nisu pratili izbore jer, kako je rekao, znaju da Srbi bojkotuju.

„Nisu imali vremena da obiđu biračka mesta iz Kancelarije EU i zemalja Kvinte, valjda da ne bi videli nepravilnosti“, rekao je Vučić.

On je ocenio i da se juče dogodio ustanak srpskog naroda:

„Ne verujem vam ništa da se zakunete, a našem narodu na KiM verujem sve… Kažu da je juče na KiM prošlo sve mirno, jeste, ali zato što su Srbi tako hteli….Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran politički ustanak, jer Srbi neće da trpe nametnuta rešenja, zulum, maltretiranje, upucavanje zarad pohvalne rečenice iz Brisela ili Vašingtona“, kazao je on.

Vučić je istakao i da je težak period pred nama.

„Sukob sa NATO nam nije potreban, ali nećemo dozvoliti napade na naš narod“, kazao je Vučić i dodao da se 2. maja u Briselu ništa neće dogoditi. „Razvodniće sve i kriviti Srbiju kada im padne na pamet“, kaže.

U nedelju su u četiri opštine na severu Kosova (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica) održani vanredni lokalni izbori po zakonima Kosova.

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate prema kojima je najveći broj glasova za gradonačelnika Severne Mitrovice odneo je kandidat iz redova Samoopredeljenja Erden Atić sa 66,5 odsto, odnosno 519 glasova.

Taulant Keljmendi iz PDK osvojio je 23,8 odsto glasova, odnosno 186, a Betim Osmani iz GI „Mitrovica“ 9,6 odsto, odnosno 75 glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, novi gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri iz PDK sa osvojenih 52,1 odsto, odnosno 196 glasova.

Ispred Samoopredeljenja na izborima je učestvovao Fljatron Hasani koji je osvojio 47, 9 odsto glasova, odnosno 180.

Iljir Peci iz PDK osvojio je 60,7 odsto glasova u Zvečanu, Fetah Peci 37,4 odnosno 71 glas, a jedina kandidatkinja iz srpske zajednice, Slađana Pantović, osvojila je 2,6 odsto ili 5 glasova.

Gradonačelnik Leposavića je Ljuljzim Hetemi sa osvojenih 73,5 odsto odnosno 100 glasa, dok je Aljbuljena Behljulju Hetemi osvojila 25 odsto, odnosno 34 glasa. Partija Kosovskih Srba koja nije učestvovala na izborima, ali se jeste nalazila na biračkim listićima, osvojila je 1,5 odsto, odnosno za njih su glasale dve osobe.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.