Vučić na onlajn samitu o demokratiji, na poziv Džozefa Bajdena

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u onlajn govoru na Samitu o demokratiji u Vašingtonu istakao da "izazovi sa kojima se svet suočava na globalnom nivou zahtevaju da se ujedinimo" ...
Image

„Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principi poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima treba da prenese i poštuje svako od nas“, rekao je Vučić na Samitu o demokratiji koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden, a učestvuje 120 lidera iz sveta.

Vučić je rekao da je sukob u Ukrajini ponovo pokazao neophodnost „univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih“.

„Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosledno poštovanje neselektivne primene tih odredbi i principa“, rekao je Vučić.

Pojedinačni i globalni napredak zahteva nacionalnu posvećenost, a Srbija je pokazala doslednu posvećenost ispunjavanjem četiri obećanja data 2021, rekao je on.

Jedno je poboljšanje integracije Roma u zajednice u sveobuhvatnom pristupu za prevazilaženje socijalnih nejednakosti i bolje uključenosti Roma u javnim institucijama i drugim oblastima građanskog društva, ukazao je Vučić.

Kao drugo obećanje, Srbija je izmenila svoj Ustav, rekao je Vučić, da ojača nezavisno sudstvo i nezavisnost tužilaštva, a te izmene koje je odobrila EU, su „inkluzivne i transparentne i u skladu sa evropskim standardima“.

Kao treće Srbija je „ispunila obećanje za borbu protiv korupcije uspešnom primenom preporuka tela EU“, a pokretanjem inicijative „Otvoreni Balkan“ promovisala jedno od glavnih evropskih vrednosti: slobodu kretanja rada.

„Srbija je u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima i puno članstvo u EU ostaje jedan od kljućnih prioriteta spoljne politike i strateških ciljeva“, rekao je Vučić.

On je dodao da postizanje tog cilja „nije radi pristupnog procesa već za bolju budućnost svih građana“.

„Ja čvrsto verujem u principe i vrednosti demokratije u našem zajedničkom posvećenju globalnom napretku“, rekao je Vučić.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.