18:38 | 29.03.2023 Izvor: Beta, N1

Vučić na onlajn samitu o demokratiji, na poziv Džozefa BajdenaPredsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u onlajn govoru na Samitu o demokratiji u Vašingtonu istakao da "izazovi sa kojima se svet suočava na globalnom nivou zahtevaju da se ujedinimo" i naglasio da je Srbija "u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima".

vucic-na-onlajn-samitu-o-demokratiji-na-poziv-dzozefa-bajdena

Foto: Tanjug

„Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principi poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima treba da prenese i poštuje svako od nas“, rekao je Vučić na Samitu o demokratiji koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden, a učestvuje 120 lidera iz sveta.

Vučić je rekao da je sukob u Ukrajini ponovo pokazao neophodnost „univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih“.

„Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosledno poštovanje neselektivne primene tih odredbi i principa“, rekao je Vučić.

Pojedinačni i globalni napredak zahteva nacionalnu posvećenost, a Srbija je pokazala doslednu posvećenost ispunjavanjem četiri obećanja data 2021, rekao je on.

Jedno je poboljšanje integracije Roma u zajednice u sveobuhvatnom pristupu za prevazilaženje socijalnih nejednakosti i bolje uključenosti Roma u javnim institucijama i drugim oblastima građanskog društva, ukazao je Vučić.

Kao drugo obećanje, Srbija je izmenila svoj Ustav, rekao je Vučić, da ojača nezavisno sudstvo i nezavisnost tužilaštva, a te izmene koje je odobrila EU, su „inkluzivne i transparentne i u skladu sa evropskim standardima“.

Kao treće Srbija je „ispunila obećanje za borbu protiv korupcije uspešnom primenom preporuka tela EU“, a pokretanjem inicijative „Otvoreni Balkan“ promovisala jedno od glavnih evropskih vrednosti: slobodu kretanja rada.

„Srbija je u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima i puno članstvo u EU ostaje jedan od kljućnih prioriteta spoljne politike i strateških ciljeva“, rekao je Vučić.

On je dodao da postizanje tog cilja „nije radi pristupnog procesa već za bolju budućnost svih građana“.

„Ja čvrsto verujem u principe i vrednosti demokratije u našem zajedničkom posvećenju globalnom napretku“, rekao je Vučić.

Beta/N1
Tagovi: SADAleksandar VučićSrbija

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije