Vučić: Kada je država ugrožena, najvažnije je jedinstvo u odluci da se sačuva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u trenucima kada je država ugrožena, najvažnije jedinstvo u odluci da ona bude sačuvana.
Image

Vučić je pred Sretenjsku akademiju u Kragujevcu, povodom Dana državnosti Srbije rekao da „državu čine ljudi, institucije, sposobnost da samostalno vodi politiku bez pritisaka spolja, da donosi odluke i bori se za svoje vitalne interese“.

„Zato je važno da u ovakvim trenucima, kada nam je država ugrožena, njeni temelji, u uslovima teške situacije u svetu, tada je najvažnije da budemo jedinstveni u odluci da sačuvamo državu. To nema veze sa političkim partijama, to ima veze sa onim što je biće sprskog naroda“, kazao je srpski predsednik.

On je kazao da je tu u Šumadiji, od Orašca do Kragujevca rađana srpska država, i da je tu stvoren prvi moderni evropski ustav istočno od reke Rajne.

„Rađanje svake države, borba za državnost, u neku ruku jeste avanturizam, ali kada državu imate, onda više nikada nemate pravo na avanture. Tu državu čuvate, negujete, pazite i nikome je ne date“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Kragujevac i Šumadija su uvek umeli da uz Srbiju budu na ozbiljan, odgovoran, razuman i racionalan način.

„Da sačuvamo svoju zemlju, da sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, da se ne junačimo kada to nije potrebno, ali da umemo svakome čvrsto i tvrdo da odgovorimo, kada drugog izbora i izlaza nema“, rekao je Vučić.

Govoreći o razvoju Kragujevca, kazao je da je dobijena građevinska dozvola za gradnju stadiona Čika Dača u Kragujevcu sa 20.000 mesta, koja će početi u maju i koštati 70 miliona evra, kao i da će ove godine početi izgradnja obilaznice oko tog grada, dužine 22 kilometra, koja će biti spojena sa Koridorom 11.

Naveo je i da će narednih dana biti potpisan ugovor za izgradnju brze pruge Beograd-Niš i naglasio da Kragujevac mora da bude povezan sa tom prugom.

„To znači novih 95 miliona evra najmanje, jer svi radovi su poskupeli. Obilaznica (oko Kragujevca), plus brza saobraćajnica do Mrčajevaca neće izaći ispod 600 miliona evra, iako je pre samo godinu dana izgledalo da će biti 500 miliona evra, zato što sve cene skaču“, rekao je Vučić.

Dodao je da država ulaže 8,5 miliona evra za Filološki fakultet i Fakultet umetnosti u Kragujevcu za 2.000 studenata, kao i da bi u januaru sledeće godine trebalo da počne rekonstrukcija 10.000 kvadrata i izgradnja 23.000 novih kvadrata Kliničkog centra u tom gradu.

Slobodna i suverena Srbija jedini garant za Srbe na KiM, u RS, Crnoj Gori…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpskom narodu u centralnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i onima koji žive u drugim državama, prava i budućnost može garantovati samo „demokratska, suverena i slobodna“ Srbija.

„Ne može za njih njihova prava i njihovu budućnost da izbori nikakva Kozačka skupština, nikakve prazne parole, nikakav lažni a glasni patriotizam i nikakvi divlji pozivi na novi krug rata i smrti“, rekao je Vučić čitajući Sretenjsku besedu u Kragujevcu povodom Dana državnosti Srbije.

Vučić je naveo da je država rađana upravo u Kragujevcu, gde je 15. februara 1835. godine donet prvi moderan ustav Ustav Kneževine Srbije, i dodao da od tada „nikada nije umirala“.

„Za nas ne postoji važniji zadatak nego da se prema onome što imamo odnosimo, što je stvoreno našom slobodnom voljom, odnosimo odgovorno, da ga čuvamo i jačamo i da ne dozvolimo da bilo ko ugrozi suštinu našeg postojanja i našeg opstanka“, kazao je on.

On je dodao da je Srbija danas suočena sa posledicama rata na istoku Evrope u kome ne učestvuje, ali ga trpi, kao i sa pritiscima oko Kosova i Metohije.

„Danas svoj spas možemo da nađemo samo u činjenici da smo u poslednjih deset godina stvorili ono što su naši preci hteli da stvorimo jaku državu, demokratsku, slobodnu i suverenu koja je u stanju da raste, razvija se i jača i istovremeno čuva svoje nacionalne interese“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, stvorena je država koja ima pravo na reč i poštovanje, i koja to pravo crpi iz poštovanja onih principa koje bi ceo demokratski svet trebalo da poštuje.

„Ne oduzimajući nikome slobodu da sam odlučuje i da se bori za svoje, mi možemo da zahtevamo i da se poštuje i naša sloboda da budemo suvereni, sami odlučujemo i borimo se za svoje. Bez države, samo kao narod, to ne bismo uspeli“, rekao je predsednik Srbije.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.