Vučić: Ne može napred bez ZSO, danas nastavak razgovora

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da bez formiranja Zajednice srpskih opština neće moći da se krene nigde napred, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, i naglasio da će ...
Image

Vučić je, na pitanje o rezultatima razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, najavio da će detaljnije o tome pričati sutra.

Vučić je, na pitanje o rezultatima razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, najavio da će detaljnije o tome pričati sutra.

„Reč je o tome da pokušavamo da se na svaki način ponašamo konstruktivno, razumno, racionalno, čuvajući naše nacionalne državne interese, ali čuvajući, a to je naš interes, mir i stabilnost, želeći da garantujemo bezbednost i sigurnost našem narodu na KiM“, istakao je on.

Vučić je kazao da se mnogi u Srbiji prave naivni i kažu da ne znaju kakva je situacija na KiM, uz konstataciju da je najlakše prebacivati krivicu onome ko nije nimalo kriv za sadašnje stanje.

Kazao je da su ga Lajčak i Eskobar pozvali na poštovanje sporazuma iz 2011. godine.

„Rekao sam da smo spremni da poštujemo sve sporazume iz 2011, iako su ga potpisali predstavnici neke druge vlade. Ali određene stvari ne pišu u tome, i ne možete nas terati da provodimo u delo nešto što ne piše“, istakao je on.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča.

„Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO“, poručio je on.

Rekao je da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011. godine, ali skreće pažnju da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

„Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti. To je u skladu sa sporazumom“, rekao je on.

O tablicama 

Vučić je preneo i da kada je reč o preregistraciji tablica da Srbija ne može da prihvati sve.

„O tablicama ne možemo da razgovaramo, i sigurno je da neće biti pomaka. Možete da budete sa BG tablicama u Kosovskoj Mitrovici, ali ne i sa KM jer, kako kažu, Mitrovica ne može da bude deo Srbije. To su suštinske stvari i neće Srbi da ih prihvate, a ja nemam mandat da to prihvatim“, istakao je on.

Ukoliko Priština bude prihvatila da Srbi mogu da se kreću slobodno sa svojim dokumentima, ostaje da se traži rešenje za tablice, ZSO, te je, ističe, „samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1. ili 10. septembra“.

Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, „a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju“.

„Da bar oko dokumenata možemo da rešimo, da Srbi mogu sa dokumentima da idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju sve bi bilo lakše. Videćemo u danima pred nama. Sve drugo je proizvod ovoga“, naglasio je on.

Vučić je, u vezi za prisustvom Kosovske policije na severu Kosova, rekao da ne misli da policija van Direktorata sever ima nadležnosti da radi bilo šta na severu.

Iz publike se čulo „izdajniče“

Tokom njegovog govora o Kosovu, iz publike se čuo ženski glas koji je uzvikivao: „Izdajniče“ i „Izdajniče jedan“.

„Za nas je važno da uvek možemo da uradimo sve za našu otadžbinu, i danas smo jedina zemlja u Evropi, koja na slobodan i slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju napred. Jedini koji možemo da se razlikujemo. Ali, moramo i da se ponašamo ozbiljno i odgovorno. I odmah da vam kažem – prošli put kada sam bio, bilo je njih desetoro, dvanaestoro koji su dobacivali, misleći da će time da me prekinu i da će time nešto o meni da kažu, Naprotiv, govorili su o sebi“, rekao je Vučić.

Nakon te izjave usledio je aplauz okupljenih.

„Kako ćete da objasnite nekome da je protiv svoje Srbije a bori se za Kosovo i Metohiju, iako su to Kosovo i Metohiju neki drugi odavno na tacni predali“, izjavio je i dodao da je u pitanju „ista žena koja je to vikala i pre pet godina“.

Tanjug/RTS/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.