Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i ...
Image

Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je. Rekao je da će građanima sutra (u nedelju) predstaviti tačke, a od ponedeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa „pa da se dogovorimo da li idemo sa nekim opštim aktom u parlament ili ne“. U mesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istakao da će evropski put Srbije zavisiti od implementacije.

Vučić je kazao da će Evropski savet na putu „koji je dugačak“ procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana. Ceniće se nezavisno za svaku od strana šta je uradila, dodao je.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. A da li će to biti, kaže, videće se. I zbog toga sam zadovoljan, rekao je i dodao da će se još govoriti o nestalim osobama i drugim stvarima.

Dodao je da ni danas nije potpisao ništa, dok je Kurti tražio to ceo dan i naveo da će se implementacioni plan nadograđivati. Inače, rekao je i da u implementacionom planu nema tačke o članstvu Kosova u međunarodnim oranizacijama.

„Obojica smo na različite načine stavili do znanja šta su njegove i šta su naše crvene linije. Mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto da radimo. Naravno nije bio neki Dan D, ali je bio OK dan“, naveo je.

A ako mi budemo želeli da napredujemo na evropskom putu, naš napredak će biti cenjen i kroz to koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije ovog o čemu sam vam govorio, kazao je.

Kako je rekao, razgovor je bio pristojan.

Vučić je naveo da imaju rok za formiranje monitoring komisije kojom će da predsedava EU za mesec dana i da naprave deklaraciju o nestalim osobama.

Predsednik Srbije je rekao da u ovom delu nemamo mnogo obaveza.

„Ali neću nikog da obmanjujem – kada se neki put budemo sastajali za mesec, dva, tri onda ćemo razgovarati i o nekim našim obavezama“, naveo je.

Kaže da nisu razgovarali o izborima, da je pričao sa Eskobarom o tome jer je pričao sa ljudima iz Srpske liste, ali da on neće da priča u ime Srpske liste. Ako se krene u dobrom smeru sa ovim, onda sledi povratak u institucije, ako me pitate da li sam optimista – da budem fer ne mogu da kažem da sa sasvim siguran da će to da bude, kazao je.

Ovo je početak, rekao je Vučić koji je naveo da sledi odgovoran, težak i dug proces. Moramo da rešavamo svoje probleme za ljude koji žive sa obe strane administrativne linije, to mora da bude cilj – a to – desiće se nešto preko noći – moraćemo da nastavimo da radimo, samo što će da nam cene rezultat pojedinačno.

„Priština ne ispunjava ZSO, nema napretka za Prištinu, Srbija nije ispunila to i to – nema napretka za Srbiju i to je sada u pravilima, ubacuju to… Mi smo samo to primili k znanju, nema šta ni da se izjašnjavamo, oni to ubacuju kao pregovarački okvir… E sada hoćete li ili nećete, na vama je. Ali nemojte da sumnjate da će pritisci i na jedne i druge biti nastavljeni… Niti je Kurti srećan mnogo, niti ja skačem u nebo… Nemam problem danas, ali ću imati problem s nečim sutra“, ocenio je.

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je u subotu u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se prvo, odvojeno, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15.30 počeo je i trilateralni sastanak, koji je završen oko 22 sata.

N1

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.