Vučić o čudu do kompromisa, kosovska vlada o uzajamnom priznanju

Današnji razgovori u Briselu na visokopolitičkom nivou završeni su bez postizanja dogovora. Na kraju dana različite informacije iz Beograda i Prištine o toku i sadržini razgovora.
Image

„Težak je dan za nama, bio je težak dan za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se suzdržavam od svih drugih komentara, jer se nadam i želim da verujem da je moguće da nekim čudom postignemo neko kompromisno rešenje u danima koji su pred nama. I zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost i pre nego što vam se obratim, a obratiću vam se u narednih 48 sati sa svim činjenicama, samo hoću da vam kažem da se borimo za našu zemlju, da tu borbu nastavljamo. Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju. Živela Srbija!“ – naveo je srpski predsednik Aleksandar Vučić u kratkoj video poruci.

Iz kosovske vlade – saopštenje. 

Na dnevnom redu današnjih razgovora bile su dve teme – navode.

„Prvi je bio razgovor o opštem okviru sporazuma. Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje kao centralno. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži. Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja za koje je premijer Kurti ukazao na značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike“ – navodi se u saopštenju. 

Kurti se, dodaje se, zahvalio Evropskoj uniji, visokim predstavnicima – Žozepu Borelu i Miroslavu Lajčaku za organizovanje i posredovanje razgovora, koji su, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade – u cilju normalizacije bilateralnih odnosa.

Šta je o današnjim razgovorima kazao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, čitajte u posebnoj vesti. 

Pročitajte još: 

Petković: Vučić ostaje izvesno vreme u Briselu uz nadu u kompromis, sutra se obraća javnosti

Vučić iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova – Radio Kontakt Plus


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.