Vučić: Nikom nećemo dati KiM niti pedalj naše otadžbine

Nikom nećemo dati Kosovo i Metohiju, niti bilo koji drugi deo naše zemlje - poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na današnjoj promociji najmlađe klase oficira Vojske ...
Image

„Oni koji prete danas Srbiji, oni koji prete danas našem narodu, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, naša rešenost i naša odlučnost da čuvamo ono što je naše. Samo hoćemo da budemo svoj na svome. I zato nikome nećemo dati ni Kosovo ni Metohiju niti bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše zemlje, naše otadžbine Srbije“ – kazao je Vučić. 

Dodao je i da Srbija zna šta joj vojska znači, navodeći između ostalog da „svi znamo šta znači prisustvo naše vojske u kopnenoj zoni bezbednosti“. 

„Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u njegovoj slobodarskoj duši mogla je onako veličanstveno da se brani i odbrani u Prvom i Drugom svetskom ratu, na Košarama i Paštriku i Kačaniku“ – kazao je takođe. 

Istakao je i da je Srbija opredeljena da „sledi put vojne neutralnosti“ i da se to čini „odmerenim i sigurnim korakom“.

„Odmerenim, jer nikome ne pretimo i nije nam namera da izazivamo bilo kakav strah ili zebnju za bilo koga. Sigurnim, jer vodimo računa o svakom čoveku spremnom da nosi vojnu uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije“ – naveo je. 

Najavio je da će Srbija graditi snažnu namensku industriju, širiti njene kapacitete i paletu proizvoda, te da će ekonomski napredak doneti sve veću dobrobit vojsci. 

Vojnu akademiju završilo je 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Najuspešniji među njima su potporučnik Aleksandar Nikolić (9,16), prvi u rangu u vidu Kopnene vojske, potporučnik Miloš Kostić (9,66), prvi u rangu u vidu Ratno vazduhoplovstvo i PVO i potporučnik Kristina Živanović (9,96), prva u rangu u službama. 

Među 17 kadeta i  kadetkinja koji su završili 8. klasu Medicinskog fakulteta VMA najuspešniji je potporučnik Mladen Hadži Makunčević (9,73).

Najuspešnijim potporučnicima predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je pištolje sa posvetom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.