Vučić o predstojećim izborima na Kosovu: Težak dan za demokratiju i srpski narod, sramota za Evropu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u emisiji "Prva tema" na TV Prva da će 23. april, kada je planirano održavanje vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova, biti “užasan dan ...
Image

Vučić je rekao da će to biti “dan kada će zvanično biti obeležena sramota Evrope i sveta, zbog toga što su organizovali te izbore i pozdavljaju ih”.

Naglasio je da Srbi neće biti deo tog izbornog procesa, jer već deset godina nije formirana Zajednica srpskih opština.

Istakao je da “Srbi na severu nisu napustili prištinske institucije zbog hira i zato što vole barikade, već zato što je protivpravno smenjen komandir Kosovske policije za region Sever – Nenad Đurić, kao i zbog hapšenja, svakodnevnog maltretiranja i provociranja našeg naroda”.

„Pucali su na M. J. koji je kriv samo zato što je nosio šerpe na mitrovačku pijacu“, naveo je Vučić.

Kazao je da su “Srbi devet godina bili deo kosovskih institucija i to na osnovu Briselskog sporazuma, dok Priština deset godina ne poštuje taj isti sporazum i ne želi da formira Zajednicu srpskih opština”.

„Biću sasvim otvoren i baš me briga – sve ovo što se dešava je sramota Kvinte“, dodao je Vučić.

Rekao je da su “svi na zapadu podržali održavanje izbora na severu Kosova, a Beogradu sole pamet kako su Srbi krivi”.

„U nedelju se izlazi na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova. U tim opštinama nema srpskih kandidata posle večerašnjeg povlačenja Aleksandra Jablanovića, koji je to saopštio u Leposaviću. Oni imaju još jednog kandidata, ali ne želim o tome da govorim, jer bih onda ušao u nešto što je za mene kao predsednika Srbije vrlo problematično“, naveo je Vučić.

Izneo je tvrdnje da nijedno lice srpske nacionalnosti nije kandidat na predstojećim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića ili člana SO Zvečan i SO Leposavić.

„U tri najveće opštine na severu Kosova zvanično nema nijednog srpskog kandidata. Tu su kandidati iz partija Aljbina Kurtija i Hašima Tačija“, objasnio je Vučić.

Dodao je da u Leposaviću živi oko 15.000 ljudi i da je u birački spisak upisano 300 Albanaca, što je oko dva odsto od ukupnog broja stanovnika u toj opštini.

„Oni će da ih dovode iz Podujeva da bi mogli da glasaju. Imaće dva odsto izlaznost maksimalno. U severni deo Mitrovice dovući će sve moguće iz Južne Mitrovice da glasaju, samo da bi narihtali do četiri odsto, a u Zubinom potoku i Zvečanu do dva odsto. Nigde preko tri ili četiri odsto, zato će da vam kažu da su legalni i legitimni izbori“, kazao je Vučić.

Naveo je da je imao jako teške razgovore danas sa predstavnicima Kvinte.

„Sram ih bilo sve zajedno, kompletnu Kvintu, sve te lažove… U razgovorima sa najvišim zvaničnicima koji učestvuju u dijalogu, izgovorio sam mnogo gore reči od ovih. Rade sve to zajedno zato što moraju Kosovo da podrže i Srbiju da slome, a to im konačni cilj“, otkrio je predsednik Srbije.

Poručio je da to neće dozvoliti, jer se sve to radi “kako bi Aljbin Kurti mogao da kaže da nema srpskih opština na severu koje hoće da budu deo ZSO”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.