Vučić o KM tablicama: EU potvrdila da smo u pravu, šta još tražite od mene?

Nismo slagali svoje građane na Kosovu i rekli smo im istinu, jer i Peter Stano danas saopštava da taj dogovor nema ograničenja i da nema rokove - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ...
Image

„Borimo se, radimo šta možemo, dobili smo danas potvrdu Evropske unije da smo mi u pravu, a da li je EU u stanju da privoli Kurtija da to uradi ili ne… A jesam li ja kriv što je postavljeno na Jarnju i Brnjaku ono što neki nazivaju graničnim prelazom i administrativnim prelazom? Ne. Podsetiću vas, to su konačno postavili 2011. godine, a da ne pričam šta je sve bilo 2008, 2009. i 2010. Samo da to imate u vidu i da je dobro da ljudi to znaju, da to nije pitanje mog obećanja“ – kazao je srpski predsednik, odgovarajući na pitanje novinara N1 o registarskim tablicama i šta sledi od 1. aprila za KM tablice. 

On je podsetio i na Vučićevu krilaticu – „Nema predaje. KM ostaje“. 

„Da li ću ja uvek da se borim? Da, boriću se uvek i uvek ću biti uz naš narod i daću sve da poomognem našem narodu na KiM koji trpi, neću reći najteže reči, ali sigurno trpi ogroman pritisak i politički i svaki drugi od vlasti u Prištini…“ – dodao je Vučić. 

„Samo nisam razumeo gde je tu naša krivica?“ – upitao je i ponovio da je EU potvrdila da nema krajnjeg roka za dogovor o tablicama. 

„Pa šta još tražite od mene, šta još očekujete od bilo koga od predstavnika vlasti u Beogradu?“ – upitao je Predsednik Srbije. 

Podsetimo, iz EU danas su potvrdili da sporazum Beograda i Prištine postignut 23. novembra prošle godine o registarskim tablicama nema krajnji rok, niti datum isticanja. 

Ovom dogovoru prethodila je odluka kosovske vlade u vezi sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu kojom je bilo predviđeno nekoliko mera sankcionisanja onih koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice. Prema ovoj odluci, od 1. aprila građani neće moći da preregistruju svoja vozila na RKS tablice uz poreske olakšice, a nakon 21. aprila srpske registarske tablice kao što KM, PR, GL i slično neće biti dozvoljene na Kosovu.

U javnosti se spekuliše da će sutra stupiti na snagu deo odluke o prekidu olakšica, zbog čega su tokom prethodnih dana građani u većem broju pokušavali da preregistruju svoja vozila na RKS tablice. 

Nema, međutim, zvanične potvrde ove informacije, dok iz EU, podsećamo – poručuju da dogovor od novembra, a koji je postignut nakon pomenute odluke kosovske vlade – nema krajnji rok.

Podsetimo, pojedini građani na severu Kosova koji poseduju srpske registarske tablice gradova na KiM suočavaju se od početka godine sa problemom nemogućnosti saobraćanja van Kosova, odnosno prilikom ulaska na Kosovo ukoliko poseduju vozila koja su registrovana na ove tablice nakon 21. novembra prošle godine. Njima je zvanično na prelazima, od strane kosovskih vlasti – ulaz na Kosovo, odnosno izlaz, zabranjen. Sugrađani sa kojima smo razgovarali takođe su svedočili da se ovakva odluka nije uvek i kontinuirano sprovodila na prelazima na severu, odnosno da je to u pojedinim slučajevima zavisilo od službenika do službenika Kosovske policije. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.