Vučić o pitanju tablica: „Ni milimetar nismo bliže rešenju“

Nešto više od deset dana ostalo je do isteka roka koji je odredila kosovska vlada za preregistraciju vozila srpskih gradova na Kosovu na "RKS". Zapadni zvaničnici traže da se ...
Image

Međunarodni zvaničnici, iako podržavaju odluku prištine o preregistraciji, već neko vreme izjavljuju da nisu zadovoljni rokom od samo dva meseca.

Ove nedelje se po prvi put čulo i da je zahtev zemalja Kvinte, ali i Evropske unije, da se rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na „RKS“ koji ističe 31. oktobra, produži za još 10 meseci.

I dok međunarodni zvaničnici čekaju odgovor Prištine i savetuju im da poslušaju njihov predlog, kosovska predsednica tvrdi da kontinuirano produžavanje primene odluke, pokazuje da se „tolerišu pretnje srpskih bandi lokalnim Srbima na Kosovu“.

Sa druge strane, predstavnici zemalja Kvinte sastali su se danas sa Predsednikom Srbije kojem su uručili zajednički dokument u kojem izražavaju zabrinutost upravo zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju, saopštilo je srpsko predsedništvo.

Predsednik Srbije je ovog popodneva, tokom obilaska radova na stadionu u Leskovcu, novinarima potvrdio da se dokument tiče Kosova i Metohije i da Kvinta izražava bojazan, zbog moguće eskalacije situacije na terenu, prenevši i to da im je kazao da će Srbija sa svoje strane da učini sve što može.

Sa druge strane, upitan da li smo bar korak bliže rešenju za tablice, kazao je da nismo „ni milimetar bliže“.

„Ne možete vi, svaki put izmislite problem, insistirate na tom problemu, insistirate da nametnete svoju volju. Niko ne zna na osnovu čega i sada svi mi moramo time da se bavimo. Pa dobro, bavili smo se ličnim kartama, rešili smo jedan problem. Sad svaki put mislite da to tako može. Ne može“, kazao je ukratko Vučić.

Predsednik je povodom navoda Danijela Servera da „ne postoji čvrst razlog za odlaganje odluke o preregistraciji vozila“, rekao da što se Servera tiče, da ne postoji čvrst razlog da „Srbija postoji, a još manje Srbi na Severu Kosova“.

Upitan o svojim sinoćnim navodima o ponudama za rešavanje kosovskog pitanja, odnosno o tome da li se Nemci vraćaju na Ahtisarijev plan, on je odgovorio da je to nešto što liči na Ahtisarija.

„Nešto liči na Ahtisari, nešto je ‘Ahtisari plus’ a nešto na ‘Ahtisari minus’, kazao je Vučić dodajući da nije srećan i zadovoljan zbog toga.

Vučić je upravo u sinoćnjem intervju za RTV Prva govorio o planovima za Kosovo koji već neko vreme kruže u medijima, a uoči sastanka sa ambasadorima Kvinte.

„Izvinite, Kurti plus ili Ahtisari minus plan Srbiji da prodate ne možete nikada. I to na vreme kažem i otvoreno. Sačuvaćemo mir, stabilnost, a da li će biti lako, neće i tu nam je potrebno, koliko je moguće – jedinstvo građana“, kazao je između ostalog Vučić.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.