Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vučić: Srbija ništa nije potpisala, niti negde ima naš paraf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u obraćanju naciji da Srbija nije ništa potpisala, "niti negde ima naš paraf", govoreći o sastanku koji je imao sa ...
Image

Komentar na priče o ostavci: Živim za državu i vojnik sam države

Komentarišući priče o njegovoj ostavci, Vučić je rekao da ne misli da je bilo koji čovek isuviše važan za jednu državu. Mi smo svi smrtni i zna se tačno period na koji možemo da budemo izabrani, meni je ovo svakako poslednji mandat, poručuje Vučić.

„Ja znam šta je moja dužnost kada je u pitanju država, bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da u nekom trenutku kupim neko vreme, ne bih se libio. To nije ovaj trenutak, ali nemam nikakav problem sa tim“, dodaje Vučić.

„Iako znam da mnogi ne veruju u to i polaze od sebe kada kažu Vučiću je vlast sve. Za razliku od njih ja nemam ni milijarde ni milione, niti imovinu u inostranstvu, niti bilo šta drugo“, istakao je Vučić.

„Ja živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim. Nemam nikakav problem sa tim“, zaključio je Vučić.

„Pitanje je šta EU može da ponudi, pre dva dana je to bio samo štap ili batina“

Nema nikakve sumnje da je nama rat u Ukrajini nama doneo veliku nesreću, u svakom smislu, poručio je srpski predsednik.

Dodao je da nema nikakve sumnje da kada govore o ovom regionu rukovode se onim što se zbiva u Ukrajini.

„Međutim, mislim da je pitanje onoga šta mogu da ponude, sa čime sam se suočavao pre dva dana – to je samo štap ili batina, ali mi moramo da budemo fer da kažemo da je EU najveći investitor u našu zemlju, da kažemo da je EU i najveći donator“, rekao je Vučić i dodao da će EU pomoći i u izgradnji brze pruge Beograd-Niš.

„Oni su došli sa štapom, verujem da će u budućnosti biti i nekih boljih i lepih vesti. Ja sam tražio različite stvari i pomoć i podršku EU, videćemo“, rekao je Vučić.

„Narednih dana počeću konsultacije sa parlamentarnim grupama“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da će već narednih dana pozvati sve predstavnike parlamentarnih grupa na razgovore kako bi ih obavestio šta se događa i pružio im više informacija o tome kako su tekli pregovori o Kosovu.

„U narednih pet, šest dana ćemo da počnemo raspravu sa parlamentarnim grupama, ako žele i u Skupštini, ali prethodno želim da ih obavestim o tome šta se dešava“, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da će ih obavestiti o tome šta se iza toga krije i kakve su namere, a da je večeras rekao sve što je mogao.

Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su, kako tvrdi, pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

„Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je neverovatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod Matrihta 60 odsto. U Evrozoni je 94 odsto javni dug“, rekao je Vučić.

„Na sednici Vlade dogovoreni taktički potezi“

Predsednik Srbije je rekao da su na sednici Vlade dogovoreni taktički potezi, ko će šta da preuzme na sebe.

„U svakom slučaju sačuvaćemo građane Srbije – ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli, ne govori se da moramo da glasamo za, možemo da glasamo i protiv, ali da moramo da prihvatimo njihovo članstvo. Tu se ne govori ni o našem odobravanju o ulasku Kosova u UN, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da ga izglasaju“, rekao je Vučić.

Kaže da će pokušati da Srbe na KiM niko ne maltretira, da mogu da idu svaki dan u školu, na posao, i da se sačuva jedinstvo i celovitost zemlje.

Biće veoma teško, kaže, ali naše je da se borimo.

Srpski predsednik je rekao da zna šta će da odluči, ali da će o tome što je bitno za zemlju odlučivati organi države i njeni građani, a ne on lično.

„Srbija ništa nije potpisala, niti negde ima naš paraf“

„Neće se ni danas, ni sutra, ni za mesec, ni za tri, dogoditi bilo šta. Ali kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjašnjavati i Skupština i narod. Sledećih dana pozvaću sve predstavnike poslaničkih grupa u skupštini koji žele da čuju detalje (sastanka), šta se iza svega krije… Veoma je važno da pokažemo svima da želimo mir u regionu, da su optužbe da ćemo mi nekog da napadamo lažne“, poručio je Vučić, prenosi N1.

„Naš plan je da radimo mnogo više i mnogo jače, da radimo na reformama našeg pravnog i medijskog sistema, da pokušamo da budemo u svemu najbolji, da radimo i razgovaramo i sa Albancima i Evropljanima o svim pitanjima“, rekao je Vučić.

Narodu je poručio da veruje državnom rukovodstvu i da ništa nije potpisano.

„Neće se ni danas ni sutra dogoditi bilo šta, a kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, a možda i sve druge institucije i celokupno srpsko društvo“, rekao je Vučić.

Rekao je da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju i obavestiti ih kako je sve teklo, šta se iza svega krije, kakve su namere. 

„Ja uvek saslušam i mišljenje Srpske pravoslavne crkve i drugih vesrkih zajednica“, rekao je predsednik Vučić i ponovio da je pred nama težak period i da će nam trebati više truda i rada kako bi na najbolji mogući način mogli sve da prevazićemo.

Veoma je važno, istakao je, da pokažemo da želimo mir, da pokažemo šta je to želimo da radimo u budućnosti.

„Podsetiću da je Milošević do poslednjeg trenutka mislio da nijedna bomba neće pasti, a onda je trebalo nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji“, rekao je Vučić.

„Mi smo na Vladi dogovorili taktičke poteze, sačuvaćemo građane Srbije i Srbiju“, rekao je predsednik Vučić.

„Mogao sam da kažem da nećemo da razgovaramo, ali bi bilo posledica“

Srpski predsednik je rekao da je prihvatio razgovore ne zato da bi kupovao vreme jer Aljbin Kurti će činiti sve da ne formira ZSO, a što hronološki prvo sledi, već jer Srbija ne sme da ostane izolovana.

„Ja sam shvatio da nas niko ne sluša i da ćemo morati sa tim da se suočimo. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome. Mogao sam, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje dana, ili nedelje, kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da samo Nemci u našoj zemlji zapošljavaju 80.000, a ako se uzmu i Amerikanci, Francuzi i Italijani onda je taj broj još toliki.

„Sa Nemačkom imamo 8,2 milijarde evra, od toga isplaćujemo plate i penzije, a da ne pričam šta bi značilo da Srbija bude izolovana. Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi svoj put, ne zato što obožavam njihovo licemerje već zato što ekonomski moramo da opsatnemo i napredujemo, ne smemo da budemo izolovani“, rekao je Vučić.

„Brine me što ne postoji više racionalan pristup rešavanju problema“

Srpski predsednik ukazuje da ga brine to što ne postoji više nikakav racionalan pristup rešavanju problema.

„To je nešto što sam video i u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja sveta. Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi da me sluša. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno“, rekao je Vučić.

Kada im kažem mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste, ali vidite da nije realno, dodaje Vučić.

„Vidite da nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze“, poručuje Vučić.

„Obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da čini šta hoće i da u tome bude nagrađena“, istakao je Vučić.

„Sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština“

Vučić poručuje da moramo da radimo i da razgovaramo sa evropskim posrednicima, kao i Albancima i da pokušamo da nađemo rešenja u brojnim pitanjima.

„Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, ne možemo da sprečimo ni njihov ulazak u NATO“, kaže Vučić.

Ono što možemo je, kako kaže, da razgovaramo je kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca i kako da izgradimo poziciju za neki budući mir.

„Pre svega mora da bude formirana Zajednica srpskih opština“, naglašava Vučić.

„ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija, ona ima 22 principa potpisana 2015. godine. Tu postoje ciljevi, organizaciona struktura, to govorim jer bi neki drugi da stavljaju kako izgleda ZSO, a zna se kako ona treba da izgleda“, rekao je Vučić.

„Samo želim da kažem da sada sledi velika borba za ZSO, očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od 22 ova principa nije u skladu sa Ustavom Kosova, a video sam odlučnost Amerikanaca po tom pitanju, verujem da će u narednim mesecima to biti rešeno“, dodaje Vučić.

„Saopštili su mi u drugoj rečenici da plan mora biti prihvaćen“

Predsednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku „velike petorke“ rečeno da „moramo da prihvatimo plan“.

„U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem invcesticija i pod tri, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu će naneti veliku štetu Republici Srbiji“, rekao je Vučić.

Zatim je, kaže, to ponovljeno tri puta u toku razgovora i da je on na to snažno reagovao.

„Nema nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo“

Ppredsednik Srbije je rekao da smo od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških incidenata uključujući i današnje ranjavanje M. D.

„Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni izbegnu formiranje ZSO i to je cela njihova taktika“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da ne možemo da promenimo činjenicu da su se svi međunarodni zvaničnici više uznemirili „zato što je Rada Trajković sedela dva sata na klupici na administrativnom prelazu nego što su Srbi šikanirani, hapšeni, ranjavani“.

„Oni su došli sa jednim planom koji smo prvi put videli pre 60 dana. Bez ikakve krivice Srbije, nije upucan nijedan Albanac, nikoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan a onda su na forumu spoljnih poslova to prihvatili svi uključujući i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer im je predočeno da u planu nema priznavanja tzv. nezavisnosti Kosva. Time je taj plan postao ne formalno ali de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je oduvek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rešenje a da je traženje komromisa jedino rešenje.

„Moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenje, nama je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, rekao je Vučić.

„Velika je nervoza u Evropi, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kaže da smo u različitim medijima prethodnih dana videli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije, tzv. francusko-nemačkog plana, koji, kako kaže, više nije francusko-nemački plan, već nešto mnogo više od toga.

„Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onom sa čime se Srbija suočava“, rekao je Vučić.

Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

„Upravo zbog činjenice da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele“, navodi Vučić.

„Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona“, istakao je Vučić.

Ukazao je da je posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

Najpre što smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a zatim, dodaje, zbog incidenata koje je Kurtijev režim izazivao.

Ranije danas, srpski predsednik je prisustvovao sednici Vlade na kojoj je, kako je saopšteno, upoznao članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Vučić je informisao članove Vlade o sastanku sa međunarodnom „petorkom“, koji je održan u petak.

Vučić je sinoć imao sastanak sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a.

Prema pisanju medija, na sastanku je bilo nesuglasica i poziva da se odbiju pregovori sa SAD i EU. Na te nesuglasice je, kako se navodi, reagovao Vučić i rekao da ako neko misli da može bolje od njega da vodi državu, on je spreman da im to prepusti i potom otišao sa sastanka.

Jedan od čelnika Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić je nakon sastanka izjavio da ako Vučić ostane pri svome da podnese ostavku, to bi bio kraj Srpske napredne stranke i kraj karijere koju je SNS imao na političkoj sceni Srbije.

Više ministara, poslanika i funkcionera Srpske napredne stranke, ali i gradski i opštinski odbori naprednjaka širom Srbije pružili su podršku Vučiću „u borbi za odbranu državnih interesa, teritorijalnog integriteta i rešavanju kosovskog pitanja“.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.