13:55, 26.02.2021Izvor: Tanjug, RTS

Vučić: Pomoć za građane Kosova i Metohije - nezaposlenima 200, deci po 100 evraPredsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će posebnu finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni kao i svako dete dobiti po 100 evra.

vucic-pomoc-za-gradane-kosova-i-metohije-nezaposlenima-200-deci-po-100-evra

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo, ne ljudima koji su prijavljeni, već onima koji žive na KiM, posebno onih 12.000 do 14.000 koji su nezaposleni", rekao je Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Nezaposleni mogu da očekuju pomoć države Srbije od po 200 evra, naglasio je Vučić.

"Ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, kao i za svakog čoveka, što je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra pomoći", istakao je predsednik Srbije.

To, kako je rekao, znači da će petočlana porodica, u kojoj dvoje odraslih zaposlenih dobiti 500 evra, a ako su dvoje nezaposlenih 700 evra.

"To je ogroman novac, ali time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu našeg stanovništvu na KiM", rekao je Vučić i dodao da nisu svi na KiM siromašni, jer ima, posebno na severu, onih koji žive pristojno, pre svega, zbog kosovskog dodatka.

"Ali, želimo da zamolimo te ljude da nastave da se bore, da čuvaju na svoja i naše, srpsko ognjište na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Naš odgovor će biti strpljivost i trpeljivost

Predsednik Srbije poručio je komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vašingtona oko KiM da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovor na sve to biti strpljivost i trpeljivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relaciji Priština, Brisel i Vašington bez Beograda.

"Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima. Mi ne mislimo tako", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ukazao da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao "vi radite svoj posao, mi ćemo svoj", te poručio da on nije, za razliku od ranijih vlasti, izašao sa "jakim" saopštenjima kao 2004. kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije preduzeto.

"Bolje da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede", podvukao je on.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Novi KBC u Gračanici i nov put od Jarinja do Kosovske Mitrovice

Vučić je nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji najavio da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

"Razgovarali smo o projektima, i možemo danas da kažemo šta ćemo da radimo, što će biti simboli uspeha", rekao je Vučić.

Za magistralni put od Jarinja do Mitrovice rekao je da je reč o nekih 53-54 kilometara.

"Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima...", pojasnio je Vučić.

Namera je, ističe, da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi.

Razgovaralo se, dodao je, i o projektima u Kosovskom pomoravlju, poput Štrpca, od osvetljenja u centru grada, fasada, do svih važnijih pitanja.

Radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve ove vesti za naše ljude su veoma dobre", rekao je Vučić.

Rakić: Pobeda Srpske liste pokazatelj srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u Kuršumliji, posle sastanka političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Vlade Srbije, rekao da rezultat Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM nije samo pobeda te političke opcije, već jasan pokazatelj srpskog jedinstva i sloge.

"Pojedini srpski kvazipolitičari sa KiM, ali i oni koji ih podržavaju iz Beograda nisu uspeli u nameri da razbiju naše jedinstvo", rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili predsednika Vučića da se češće održavaju sastanci političkih predstavnika Srba na KiM sa rukovodstvom države jer im, kako je istakao, to mnogo znači.

"Tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće uspeti da preseče", poručio je predsednik Srpske liste.

Dodao je da su Srbi sa KiM zamolili predsednika i članove vlade da se ulaže u infrastrukturne projekte na KiM i dodao da je u toku veliki broj takvih projekata, kao i onih koji će biti realizovani u toku godine.

Rakić je zahvalio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji je pokazao slogu, jedinstvo i želju da opstane na prostoru KiM.


Tagovi: SrbiKancelarija za KiMAleksandar VučićKosovoPomoć

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije