Vučić: Postali smo kolateralna šteta sukoba velikih, dobili smo predlog nove armature razgovora u Briselu

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčakom i da taj razgovor ...
Image

Vučić je kazao da je „sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka“ i „da smo dobili do njih predlog potpuno nove armature razgovora u Briselu“, koje bi, kako je rekao, trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja „problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KIM“.

„Razgovor nije bio nimalo lak a u suštini nekoliko stvari mogu da kažem: Predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kad postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je potrebno doći do što bržeg rešenja, i pod dva  – ono što mislim da je mnogo važnije – da velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rešavanje problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim rešenjem, oni bi izbegli mogućnost da pruže jasan odgovor predsedniku Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti posle toga bi rekli – postignut je dogovor, tako da smo mi u svemu tome još jednom postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti“, naglasio je Vučić.

Kao treću stvar, kaže – saopšteno mu je da je Putin „podigao zavesu“ i:

„Sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“, kazao je Vučić.

I dodao:

„Ja sam ukazao na i moram da kažem da tu nisu bili nekorektni i mislim da znaju i razumeju iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima da od septembra 2021. niču jedna za drugom baze specijalnih jedinica na severu Kosova, u selu Bistrica, u Košutovu, u Zubinom Potoku i Gornjem Jasenoviku“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je prištinska strana „pogazila sve dogovore“.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici“, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbi nisu zainteresovani za menjanje tablica.

„U 8 ujutru 10. septembra dvoje prijavljeno za promenu registarskih tablica, jedno sa severa, a drugo sa juga KiM, a lice sa severa pripadnik je albanskih institucija… nemaju nikakvu podršku naroda dakle, nema nikog od Srba ko hoće da menja tablice“, izjavio je Vučić.

„Uz svu propagandu i Kurtijeve neistine, nikog nisu uspeli da pronađu. Jasno je da srpski narod želi, i to sam rekao međunarodnim predstavnicima, srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava. Generalna skupština UN će se pretvoriti u tiradu o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine a ja ću govoriti o teritorijalnom integritetu Srbije… Koliko poziva ću dobiti da skratim jezik“, kazao je.

Ali, kako dodaje, Srbija nema drugog izbora.

„Borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod“, rekao je.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.