Vučić: Radimo na smirivanju, nadam da će situacija sutra biti deeskalirana

"Verujem da ćemo imati, uslovno govoreći, ili kratkoročno govoreći, dobrih vesti. Kako i šta je to, i da li je to, ne mogu da tvrdim, ali nadam se da će ne večeras, ali sutra biti ...
Image

„Radimo na smirivanju svega, sve što možemo, kako god možemo. To je za nas najvažnije. Predaje neće biti i pobediće Srbija. Veliko hvala našem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji zbog uzdržanosti i hrabrosti koju su pokazali. Predstoji nam verovatno najteža politička borba u nedeljama i mesecima pred nama. Želim da im kažem – veliko hvala što čuvaju srpsko ime i prezime na Kosovu i što su toliko neustrašivi“, kazao je takođe u telefonskom uključenju za Pink, posle razgovora sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilović.

Naveo je i da je Mojsilović razgovarao sa komandantom KFOR-a Ferencom Kajarijem. Razgovor je, kako je naveo, protekao u „korektnoj atmosferi“ i na „profesionalan način“. 

„Prihvaćena je obaveza obeju strana, pre svega u razmeni informacija, pošto je bilo mnogo neistina, laži i dezinformacija“, kazao je, dodajući da se u ponoć očekuje razgovor Gorana Rakića sa komandantom KFOR-a.

„Molili smo (međunarodne predstavnike) da utiču na inače veoma neodgovornu albansku stranu, da odloži primenu pojedinih odluka, pre nego se nađemo ponovo u Briselu i pre nego se ponovo nastavi dijalog“ – dodao je. 

Za zvanični Beograd je važno da se dijalog nastavi mirnim putem, navodi. 

Za Prištinu dodaje da sve što su „radili i govorili pokazuje koliko je pripremana akcija napada na Srbiju“, te da su pojedini mediji „unapred optužili“ Srbiju:

„I rekli kako je sada postalo jasno kako ćemo po ruskom nalogu da izvršimo invaziju na tobož suverenu zemlju, iako je to po ustavu i po međunarodno javno-pravnim aktima naša zemlja… Do sumanutih objašnjenja kako Srbija nema nikakva prava, a svi drugi imaju. Ali to je ta pripremljena matrica i mogli smo da vidimo kako bi to izgledalo ukoliko bi došlo do većih incidenta i ozbiljnijih sukoba“. 

Zahvalio se međunarodnim predstavnicima koji su podržali Srbiju, navodeći da su korektne stavove iznosili o Srbiji oni od kojih to ne bi očekivao:

„Oda Karla Bilta do veliko hvala i Borelju i predstavnicima američke amabasade. Posebno hoću da se zahvalim i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su primetili tačno ono što se dešava i reagovali na veoma korektan način“. 

Pročitajte još: 

Kosovska vlada: Odlaže se primena odluka

Kurti: Vučić i Petković odgovorni za nemire

KFOR spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost na severu Kosova

Rakić očekuje dolazak komandanta KFOR-a: Tražićemo da štite mir, rezoluciju i narod


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.