00:25 | 01.08.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Vučić: Radimo na smirivanju, nadam da će situacija sutra biti deeskalirana"Verujem da ćemo imati, uslovno govoreći, ili kratkoročno govoreći, dobrih vesti. Kako i šta je to, i da li je to, ne mogu da tvrdim, ali nadam se da će ne večeras, ali sutra biti deeskalirano, a onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira", kazao je večeras predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

vucic-radimo-na-smirivanju-nadam-se-deeskalaciji

Foto: Fejsbuk nalog srpskog predsednika

"Radimo na smirivanju svega, sve što možemo, kako god možemo. To je za nas najvažnije. Predaje neće biti i pobediće Srbija. Veliko hvala našem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji zbog uzdržanosti i hrabrosti koju su pokazali. Predstoji nam verovatno najteža politička borba u nedeljama i mesecima pred nama. Želim da im kažem - veliko hvala što čuvaju srpsko ime i prezime na Kosovu i što su toliko neustrašivi", kazao je takođe u telefonskom uključenju za Pink, posle razgovora sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilović.

Naveo je i da je Mojsilović razgovarao sa komandantom KFOR-a Ferencom Kajarijem. Razgovor je, kako je naveo, protekao u "korektnoj atmosferi" i na "profesionalan način". 

"Prihvaćena je obaveza obeju strana, pre svega u razmeni informacija, pošto je bilo mnogo neistina, laži i dezinformacija", kazao je, dodajući da se u ponoć očekuje razgovor Gorana Rakića sa komandantom KFOR-a.

"Molili smo (međunarodne predstavnike) da utiču na inače veoma neodgovornu albansku stranu, da odloži primenu pojedinih odluka, pre nego se nađemo ponovo u Briselu i pre nego se ponovo nastavi dijalog" - dodao je. 

Za zvanični Beograd je važno da se dijalog nastavi mirnim putem, navodi. 

Za Prištinu dodaje da sve što su "radili i govorili pokazuje koliko je pripremana akcija napada na Srbiju", te da su pojedini mediji "unapred optužili" Srbiju:

"I rekli kako je sada postalo jasno kako ćemo po ruskom nalogu da izvršimo invaziju na tobož suverenu zemlju, iako je to po ustavu i po međunarodno javno-pravnim aktima naša zemlja... Do sumanutih objašnjenja kako Srbija nema nikakva prava, a svi drugi imaju. Ali to je ta pripremljena matrica i mogli smo da vidimo kako bi to izgledalo ukoliko bi došlo do većih incidenta i ozbiljnijih sukoba". 

Zahvalio se međunarodnim predstavnicima koji su podržali Srbiju, navodeći da su korektne stavove iznosili o Srbiji oni od kojih to ne bi očekivao:

"Oda Karla Bilta do veliko hvala i Borelju i predstavnicima američke amabasade. Posebno hoću da se zahvalim i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su primetili tačno ono što se dešava i reagovali na veoma korektan način". 


Pročitajte još: 

Kosovska vlada: Odlaže se primena odluka

Kurti: Vučić i Petković odgovorni za nemire

KFOR spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost na severu Kosova

Rakić očekuje dolazak komandanta KFOR-a: Tražićemo da štite mir, rezoluciju i narod
Tagovi:

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije