13:56 | 23.05.2022 Izvor: N1

Vučić i ambasador Hil o evrointegracijama, energetici, regionu...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil, razgovarali su o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama, aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje, saopšteno je iz Predsedništva.

vucic-se-sastao-sa-ambasadorom-hilom-naglasena-podrska-sad-evrointegracijama

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, „budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Predsednik je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata, koji na najbolji način povezuju zemlje zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da EU treba da se širi.

"Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju", naglasio je ambasador Hil.

Dodao je da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje, na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornicii su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga, koji će doneti konkretne rezultate.

Hil je ponovio podršku zemlje koju predstavlja naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će SAD učiniti sve da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.
Tagovi: SADAmbasadaAleksandar Vučić

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije