Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vučić: Situacija je uzavrela, Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste institucije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u obraćanju medijima nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, navodi da se u Prištini ne bave ...
Image

„Srbi južno od Ibra su blizu odluke da napuste sve institucije, a Srbi sa severa KiM da nikoga više ne puste na sever. Situacija je uzavrela i ljudi više neće da trpe Kurtijev teror, samo to niko neće da čuje“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je upoznao Varheljija sa „našim viđenjem situacije na KiM“.

„Ukazao sam na sve što se dešavalo od početka godine i kako se urušavala mogućnost razgovora sa prištinskom stranom. Sve što sam rekao i o Kurtiju, i o Trajković, i o Rašiću, mislio sam. Da li je trebalo da koristim birokratski ili diplomatski rečnik, mogao sam, ali nas niko ne bi čuo“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je „ukazao na sve krize izazvane od strane Prištine od početka godine“.

„Od početka godine imali smo referendum i građanima Srbije je bilo uskraćeno pravo da izađu na taj referendum. Iz Kvinte su tada rekli da će sve biti u redu za izbore, a onda je Priština ukinula 60.000 glasova, dobili smo samo saopštenje EU da osuđuje to“, rekao je Vučić.

Pomenuo je presude Todosijeviću za verbalni delikt, protivzakonitu izgradnju baza specijalne policije u blizini Brnjaka i Jarinja, upade specijalnih policijskih snaga na sever KiM, izmišljene krize o ličnim kartama, cene registarskih tablica.

„Svakoga dana su ponavljali na svim forumima da nikada neće formirati ZSO. I na kraju su suspedovali Nenada Đurića, šefa policije na severu KiM i pokušavaju da u skupštinu uvedu svoje Srbe, pa kada to nije prošlo onda će da ih uvede u Vladu“, rekao je Vučić.

Moje pitanje je šta je sledeće, upitao je predsednik Srbije.

„Dosta tih priča o dve strane jer mi nismo učinili ništa osim onog što smo morali da gasimo požar. Devet meseci nas optužuju da ćemo izazvati sukobe u regionu. Povodom te rasprave Varhelji me je obavestio da je vrlo važno da Srbija bude zastupljena u Tirani. Lično nisam siguran da li to ima smisla. Poštujem mišljenje Varheljija, a i stav Ane Brnabić je da treba da budemo prisutni u Tirani, i u narednim danima ćemo doneti odluku“, rekao je Vučić.

Varhelji: Srbija može da računa na EU, potrebna nam je i za stolom u Tirani

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, rekao je na konferenciji za novinare da zahvaljuje na dobrodošlici i da je uvek srećan kada dođe u Beograd.

„Na kritičnoj smo raskrsnici, proces proširenja privlači pažnju, ali vidimo veliku geopolitičku destabilizaciju na našem kontinentu“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, proces proširenja je jedan od tri prioriteta EU.

“To je razlog zašto imamo iduće nedelje samit u u Tirani, gde će lideri doći da razgovaraju o regionu”, istakao je komesar.

“Potrebna nam je i Srbija za stolom u Tirani, lider Srbije koji će sedeti za stolom”, istakao je Varhelji.

Ogromna je pažnja javnosti kada je reč o odnosima EU i Srbije, dodaje Varhelji uz napomenu da je jedino dugoročno rešenje za mir članstvo u EU. Tri zemlje su, kako navodi, odlučile “da se nakon ruske agresije prijave za članstvo”.

„Vidimo koristi koje proces proširenja donosi Srbiji, kaže on. Nastavićemo da podržavamo Srbiju“, poručio je Varhelji.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.