19:42, 03.03.2021Izvor: N1

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u BriseluPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu i da je spremna za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada god bude pozvana u Brisel", prenosi N1.

vucic-spremni-smo-za-nastavak-dijaloga-kad-god-on-bude-organizovan-u-briselu

Foto: RTS

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom.

Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, kazao je.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u pregovorima, u želji da se postigne rešenje“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do tog kompromisnog dogovora.

„Jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor i da time budu zadovoljne obe strane, nego da se ide sa ishitrenim rešenjima“, kazao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanog u Briselu.

„I na Zajednici srpskih opština i na svemu onome što nije ispunjeno, a što je trebalo da bude ispunjeno još od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze u potpunosti ispunila, i to sam izneo bezbroj puta predstavnicima prištinske strane i svima u Briselu“, kazao je Vučić.

Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU nema interes da održava „status kvo“.

„Ovo je moja treća poseta u ovom svojstvu. Poslednja je bila pre pet meseci, želeo bih da dolazim češće, ali kao što znamo pandemija nije to omogućila. Bio sam u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora na Kosovu, kako bih razgovarao o dijalogu, i da upoznam sagovornike o progresu u dijalogu od jula prošle godine“, kazao je Lajčak.

Ponovio je da je dijalog ključ za obe strane kako bi se napredovalo do rešenja.

„Status kvo nije održiv. Srbija je napredovala u evrointegracijama i dijalog je ključ za dalji put ka članstvu. U Prištini sam poslao istu poruku – države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri“, naglasio je Lajčak.


Tagovi: DijalogEUMiroslav LajčakAleksandar Vučić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije