Vučić: Izbegličke kolone neće biti, ako se ne prekine progon Srba sledi napuštanje svih kosovskih institucija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije da je "ključna poruka - šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće ...
Image

„Naše je bilo da i danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško u uslovima kada to više nisu hipotetički i kada niste u kafani – mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

„U narednih 10 dana traga se za komprimisom“

O sastanku sa kosovskim Srbima, Vučić je rekao da je bio „kratak, operativan“, te da je „pređen rubikon“.

„Znamo da se čak i nekim čudom dogodi kompromis do 1. septembra, da će 31. oktobra biti neki drugi problem. Znamo da problemi za Srbe neće prestati da postoje. Jedino što žele je da ukunu postojanje srpske države i naroda“ – kazao je. 

Od političkih predstavnika Srba dobio je dve poruke. 

„Kosovsko-metohijski Srbi su podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki mogući način traga za kompromisnim rešenjem. Dali su nam potpuno odrešene ruke i rekli nam sve što vi prihvatite kao kompromis, mi ćemo da prihvatimo. Pri čemu su nam postavili određene crvene linije o kojima ne želim da govorim“ – kazao je. 

„Ono što su tražili od nas to su garantije da neće doživeti pogrom kao naš narod na nekim drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Niti mi je važna moja politička karijera, niti mi je važno bilo šta. Novi pogromi, novo proterivanje se neće dogoditi, to je moja poruka svima, svima koji žive ovde i svima u svetu“. 

Druga poruka Srba sa KiM je:

„Da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom Srba, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja svih kosovskih institucija od strane političara, a zatim do kraja septembra i policajci, i sudije i tužioci, svi će napustiti. Ustvari doći će do potpune razgradnje briselskog poretka ustanovljenog Briselskim sporazumom i svega drugog, pošto niko ni ZSO ne želi da formira, niti bilo šta drugo. Srbi više neće da budu taoci bilo čiji, preduzimaće mere da sačuvaju sebe, svoj narod i svoju državu Srbiju“. 

O razgovorima u Briselu 

O tome šta se dešavalo tokom pregovora u Briselu prethodnih dana, Vučić je kazao da su „Albanci sami rešili da sprovode jednostrane akcije“.

„Albanci su, niko ne razume zašto, sami rešili da sprovode jednostrane akcije i uvek su za to dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli – mi hoćemo da promenimo tablice. U skladu sa sporazumom o slobodi kretanja od 2. jula 2011. tačka 7, svi vlasnici će koristiti RKS ili KS tablice, izdavaće ih kosovski organi… Kurti je u Briselu rekao da svi moraju da imaju RKS tablice, KS su statusno neutralne i izdaje ih UNMIK. Mi smo rekli sve može. Ukinuli su KS table protivpravno 2020, mi smo rekli – nema problema, dajte im KS table statusno neutralne. Kao opareni su skočili, sve su odbili“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je „smisao“ albanske strane „mučenje našeg naroda na KiM i njegovo konačno proterivanje“.

„Došli smo do dokumenata i ponovnog sprovođenja sporazuma iz 2011, gde sam bio prinuđen da delove odbranimo. Namera Albanaca je – želimo da vam izdajemo dokument kao vi nama da bi tranzitno išli u neku treću zemlju. Rekli smo – nema problema, u redu je. Ali ne možete da izdajete taj papir srpskom čoveku sa KiM, jer on ne pripada drugoj strani, i on ne ide u neku treću zemlju. To može da se primeni na meni, ali ne može na Srbima sa severa KiM. Ali njima nije stalo da primene to na meni, njima je stalo da zagorčaju život Srbima na severu. Sve će da odbiju jer je jedini smisao mučenje našeg naroda na KiM i njegovo konačno proterivanje“, kazao je.

Kako je rekao, jedan je cilj „ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom“, i pod dva „konačni progon i proterivanje srpskog življa sa KiM“.

„To su jedina dva cilja kojima se rukovode. Sve naše kompromisne predloge su histerično odbijali“, naglasio je Vučić.

„Sporazum u šest tačaka“

Ideja Albanaca, kaže Vučić, bila je da se ide na „generalni sporazum u šest tačaka“.

„Sastoji se iz sledećih: 1 – generalni principi bilateralnih odnosa i međusobno priznanje, ulaz u međunarodne organizacije 2 – rešavanje problema iz prošlosti (rešenje problema nestalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih, raseljena lica, uništenje privatne i javne imovine i vraćanje artefakata umetničkih, finansije, odnosno ratna odšteta, 3 – saradnja u budućnosti, 4 – isti odnos i prava to Srba što ima na Kosovu i Metohiji kao ona Albanaca u Preševu, 5 – ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, na šta su negativno reagovali ljudi iz EU. Ono što im se ne sviđa, kao ZSO, idemo na ponovno razmatranje, jer tada je bila kriminalna vlada 6 – to nije novi papir, sadržaj smo imali ranije. To je ono što traže od Srbije“, rekao je predsednik Srbije.

Sve što je srpska strana predložila, kaže Vučić, na kraju nije prihvaćeno.

„Sve što smo predložili, sve što bi bio veliki kompromis sa naše strane, na kraju krajeva nije prihvaćeno. Ulazno-izlazni dokument koji bi trebalo da dobije svaki čovek. Ja ih pitam kako ćete to svakog dana da izdajete nekom Srbinu. Izdaje se na 90 dana. A Srbin sa severa mora da 89. dan izađe sa Kosova i uđe da bi dobio vizu da živi u sopstvenoj kući, koju ima 50, 100 godina. Kvinta saglasna, makar ovi u Prištini. Ovi u Briselu su bili mnogo korektniji“, naveo je Vučić.

Kaže i da je pojačana „svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM“:

„Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski režim, a koje su pojedine spoljne službe odobrile prećutno ili klimanjem glavom. Grupa Čečena i Čerkeza, bliski protivnicima Ramzana Kadirova. Opservacija situacije na severu, regrutovanje Albanaca za borbe u Ukrajini. U Zubinom Potoku se 3. avgusta sastali sa turskim državljaninom. Grupa iskazivala interesovanje o stanju, spremnost za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način da mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu neutralisale“.

Vučić je ranije danas održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Sastanku u Palati Srbija su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija.

U Briselu su se ove nedelje, u dve runde direktnih razgovora, sastali Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, u prisustvu visokog predstavnika za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Razgovori u Briselu nisu okončani dogovorom, što je potvrdio i Borel u četvrtak popodne.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.