Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vučić: Sve za mir i stabilnost; Fon der Lajen: Dijalogom do rešenja za tablice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen, po pitanju odnosa sa Prištinom, da će Beograd dati sve od sebe da ...
Image

„Jesam zabrinut. Video sam vašu konferenciju sa Vjosom Osmani i video sam da je ona koristila priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću, nikada to ne radim, moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da šacuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić, obraćajući se Fon Der Lajen sa kojom je obišao radove na gasnom interkonektoru prema Bugarskoj, a koja je u okviru posete regionu juče bila u Prištini.

Ona je izjavila je da će biti intenziviran dijalog u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja za tablice na KiM i poručila da je za to potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obe strane.

„Teški su razgovori i nadamo se da ćemo imati vrlo uskoro konkretna rešenja i ono što nam je potrebno jeste konstruktivnost i fleksibilnsot obe strane“, rekla je Lajenova u Nišu.

Lajen: Pomoć Srbiji u vrednosti od 160 miliona evra za energente

Nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, najavila je podršku Srbiji, usled energetske krize, u visini od 160 miliona evra, i poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

Fon Der Lajen je ukazala da je zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da je želja da sada preduzme dalje važne korake ka EU.

Proces proširenja EU zasniva se na zaslugama

Predsednica Evropske komisije izjavila je i da se proces proširenja zasniva na zaslugama i da je to u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU, ali i da je važno uskladiti se sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU zato što to, kako je rekla, ide ruku pod ruku.

Ona je tako odgovorila novinarima u Nišu na pitanje od čega zavisi budućnost Srbije u EU – da li isključivo od političkih pitanja pre svega zbog odnosa sa Rusijom i rešenja sa Prištinom ili i od reformi i usklađivanja stava članica o proširenju.

Predsednik Srbije je najavio i da će Srbija uraditi sve što treba za usklađivanje sa EU viznom politikom pre kraja godine, što je Lajenova i pozdravila. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.