Vučić: Taktika Prištine je takva da nikad ne bude formirana Zajednica srpskih opština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u emisiji "Četvrtkom u 9" koja se emituje na kanalu RTS 1 da će Kosovo i Metohija ostati u sastavu Srbije za vreme njegovog mandata i da je ...
Image

„Mislim da ćemo mnogo da propatimo, posebno naš narod na Kosovu i Metohiji“, dodao je Vučić.

Rekao je da su tokom jučerašnjeg dana predstavnici prištinskih vlasti hapsili predsednika rukometnog tima u Štrpcu samo zato što rade u srpskom sistemu.

Vučić je podsetio da su u prethodnom periodu uhapšeni Miljan Adzić, Dejan Pantić, Slađan Trajković, Miljan Jovanović, Milovan Božović, te da su Albanci upucali Miljana Delevića u leđa i obili 11 kuća, a da nijedan ambasador to nije osudio.

Kazao je i da su tri Srbina pobegla sa lisicama na prelazima Jarinje i Brnjak.

„Hapse najsposobnije momke, koji mogu da se suprostave njihovom delovanju na severu Kosova, da bi mogli silom da upadnu i da zavladaju na taj način. Zapad ćuti. Hoće da održe neke lokalne izbore, a jedini kandidati su im Kurtijeva i Tačijeva stranka“, rekao je Vučić.

Srbi neće izaći na te izbore, naveo je Vučić.

Podsetio je na izjavu američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovernijera, kada je pohvalio “demokratiju na Kosovu i odnos Albanaca prema sakralnim objektima”.

„Valjda zato što su ih sve spalili i srušili. Papir sve trpi. Kako je moguće da Priština pušta na slobodu Azema Kurtaja koji je pucao na srpsku decu, a hapsi Ivana Todosijevića zbog istine o Račku“, dodao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija sprovesti neke delove francusko-nemačkog predloga, te da neke neće i da je to ranije jasno rekao svim zapadnim političarima.

„Jasno sam rekao na koje stvari ne pristajemo, svima… U lice sam to kazao Makronu, Šolcu i Blinkenu. I šta da mi kažu kad vide nekoga ko je odlučan i gleda ih u oči direktno? Šta da mi kažu“, rekao je Vučić.

Istakao je da su nas do francusko-nemačkog predloga doveli mnogo ranije.

„Kada smo potpisivali sporazum o asocijaciji i pridruživanju, pa sve do dobijanja kandidature za EU i poglavlja 35, znalo se da mora da dođe pravno-obavezujući sporazum za normalizaciju sa Prištinom. Nemci i Amerikanci su komentarisali da je to priznanje, a sada su i jedni i drugi odustali od toga“, objasnio je Vučić.

Dodao je da u francusko-nemačkom planu postoji jedna dobra stvar o kojoj albansko rukovodstvo na Kosovu ne razmišlja, a to da je da živimo u miru jedni pored drugih.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.