Vučić: Još jedna nota o povlačenju priznanja Kosova

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je za RTS da će u narednih sedam do deset dana doneti važne odluke sa kojima će upoznati građane, te da je na današnjim susretima u Njujorku dobio ...
Image

Kada je reč o indicijama da će Priština biti primljena u Savet Evrope, kaže da to nije novo i da se o tome priča već tri ili četiri meseca.

„Sada su pustili to posebno po državama članicama gde su rekli da im nije potrebno da tzv. Kosovo bude deo UN da bi ga primili u Savet Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papire koji ne postoje i o kojima ne smemo da govorimo i koje srećom ja nisam uzeo u svoje ruke pa ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ja ga fizički nisam preuzeo. Tako da je jasno da je neka druga strana jedan deo onoga što je tim papirima kao rešenje pisalo da su to pustili u javnost“, rekao je Vučić.

Ističe da je za nas izuzetno težak period, ali da ima i dobru vest za građane.

„Oni rade na tome da uz direktnu podršku onih koji su napravili Kosovo, kako oni misle, nezavisnim, a mi ne mislimo zato što za nas su UN važne, uvek ćemo se pozivati na međunarodno javno pravo i povelju UN, ali želim da kažem da donosim dobru vest za građane Srbije. Ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova“, naglasio je Vučić.

„Samo želim da kažem građanima Srbije da je to još jedna fascikla više u našem državnom sefu, još jednu notu imamo, tako da svoju poziciju makar u ovoj organizaciji snažimo i jačamo i radićemo i dalje na tome i borićemo se i ćutaćemo sve dok oni ne krenu sa ulascima u neke nove institucije, a tog trenutka kada krenu iznenadiće se brojem zemalja koje misle drugačije i jasnom većinom koju u ovom telu, kao što su UN, danas imamo“, dodao je predsednik.

„Da li će nam to pomoći da izbegnemo sve pritiske i probleme sa kojima ćemo se suočiti? Neće, ali to je ono što mi možemo da učinimo“, naveo je Vučić.

„Mi možemo da imamo samo svoju stranu“

Tokom boravka u Njujorku predsednik Vučić razgovara i sa brojnim američkim zvaničnicima, a na pitanje gde vidi prostor za poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona, Vučić kaže da taj prostor pre svega vidimo u pokušaju da pronađemo kompromisna rešenja za otvorena pitanja.

„Gde mislimo nedvosmisleno drugačije, a pre svega tiče se Kosova i Metohije, ali i da snažimo našu ekonomsku saradnju, da pojačavamo prisustvo američkih kompanija u našoj zemlji, da oni budu zainteresovani za stabilnost i sigurnost Srbije. Dakle, to je nešto što je važno za nas kao što se trudimo i da čuvamo vrlo pristojne odnose i sa Ruskom Federacijom i odlične odnose sa NR Kinom“, rekao je Vučić.

Ističe da je to jedina politika koju možemo da imamo.

„Mi smo zbog Kosova u takvoj situaciji da mi možemo da imamo samo svoju stranu. Mi ne možemo da imamo stranu kao neki drugi – ovde je povučena linija, vi morate da budete ovde. Ne, mi moramo da budemo svuda zato što se borimo za goli život svog naroda i goli život svoje zemlje i to je razlog zašto se tako ponašamo i to je racionalno, ozbiljno i odgovorno ponašanje“, poručio je Vučić.

O sastanku sa Boreljom: Ne možete da kažnjavate najbolje

Prisustvovaće i neformalnom ručku koji će visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj prirediti za lidere sa Zapadnog Balkana, a Vučić kaže da je to za nas veoma važan sastanak.

„Postoji inicijativa i oko makrofinasijske pomoći pojedinim zemljama Zapadnog Balkana i oni kažu uvek formalno morate da aplicirate, ali su najavili podršku nekim zemljama za koje smo govorili da se ponašaju nedogovorno. Sad vi povećavate svoj javni dug i imate pravo na podršku EU, pa moramo i mi da imamo pravo na podršku EU zato što smo se ponašali odgovorno. Nemojte da kažnjavate najbolje i one kojima je javni dug ispod 55 odsto“, rekao je Vučić.

„Ne možete da pomognete jednima, nego morate da pomognete svima i to sam dogovorio sa (albanskim premijerom) Edijem Ramom da zajednički istupimo sa tim stavom“, poručio je.

Ističe da će tom sastanku prisustvovati i crnogorski premijer Dritan Abazović, predsednik Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, kao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Ističe i da ga tokom dana očekuje još dosta sastanaka.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.