Vučić: Uputićemo zahtev za povratak srpskih snaga bezbednosti, biće odbijen; Pantić u bazi KP-a u Leposaviću

Srbija će uputiti KFOR-u zahtev za povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju, kazao je srpski predsednik Aleksandar Vučić, navodeći i da će taj zahtev da bude odbijen. 
Image

Izneo je i detalje hapšenja Dejana Pantića, nakon čega su na severu Kosova na više lokacija u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok postavljene barikade. 

Vučić je podsetio da je Pantić – „otac troje dece, koji je do skoro nosio uniformu Kosovske policije“ – optužen za terorizam, odnosno napad na kancelarije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Vučić, međutim, navodi da Pantić zapravo živi u neposrednoj blizini OIK. 

„Zbog događaja kada su pokušali okupaciju zgrada Opštinske izborne komisije, dogodilo se da je Pantić počinio strašno krivično delo. On čovek živi u toj zgradi i nosio je namirnice u svoju kuću…“, kazao je, dodajući da se Pantić i dalje nalazi u bazi Kosovske policije na severu Kosova, u Leposaviću, te da je razgovarao i sa njegovom suprugom. 

„Protivpravno ga drže. Na to su reagovali Srbi. Samo čekaju dan kada će po njih neko da dođe“, rekao je Vučić.

Dodao je da je o ovome razgovarao sa međunarodnim parnterima i da im je ukazao na „bezobzirnost onih koji su takvu akciju sproveli“ i, kako je rekao, ugrozili su mir.

Govoreći o barikadama na severu Kosova, podseća da su Jarinje i Brnjak u potpunosti zatvoreni za saobraćaj, te da nije imao informaciju da je bilo „velikih sukoba“, te navodi da su barikade u Zubinom Potoku postavljene na dve lokacije.  

Navodi i da smo nedavno prisustvovali napadu na „celu enklavu“, odnosno Veliku Hoču, kada je Vinariji Petrović oduzeto preko 40.000 litara vina, a u pratnji jakih snaga Kosovske policije. 

„Sutra ću se sastati sa gospodinom Petrovićem i koliko je moguće mi ćemo pomoći da ta porodica jakih ljudi opstane u Velikoj Hoči“, istakao je, pokazavši fotografiju vozila albanskog kontigenta KFOR-a u Hoči tokom akcije policije. 

„Pritom su pripadnici albanskih jedinica iz KFOR-a došli da im pomognu. Došli su da istovaraju vino sa prstom na obaraču i sa dugim cevima. Došli su specijalci da samo unište jednu porodicu“, kazao je srpski predsednik, najavivši razgovor sa vlasnikom vinarije. 

Govorio je i o „upadu“ specijalnih jedinica Kosovske policije na sever Kosova. Pokazao je fotografije, kako je naveo, specijalnih jedinica KP-a u Zvečanu i na Malom Zvečanu.

„Čovek koji se zove Neziri, on je danas heroj, jer ga je pogodilo nekoliko komadića stakla kada su razbijali prostorije OIK. Inače je iz Uroševca, on je boravio u Zvečanu. Kojim povodom? Opet je kršio Briselski sporazum“, naveo je srpski predsednik. 

Vučić je saopštio javnosti da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u EU, što je ocenio kao „rušenje Vašingtonskog sporazuma“.

„Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer u skladu sa članovm 49 ugovora o EU prijem mogu samo da traže države, suverene i nezavisne“, kazao je, dodajući i da će Beograd naredne nedelje pokazati note zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Najavio je i da će srpske vlasti uputiti zahtev KFOR-u za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM. 

„Mi smo danas usaglasili tekst u skladu sa kojim ćemo Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Republike Srbije na teritoriji KiM u skladu sa rezolucijom SB, odluka vlade u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsednicom vlade, biće doneta u ponedeljak ili utorak. Želim da vas obavestim da se to upućuje majoru generalu Anđelu Mikele Ristući…“, kazao je 

On je naveo i da Rezolucija 1244 „nedvosmisleno govori da ovde ne može da bude drugačijeg tumačenja već taj zahtev mora da bude prihvaćen“, ali takođe navodi:

„Ja naravno nemam nikakvih iluzija i znam da će oni taj zahtev da odbiju. Dakle, unapred vam to kažem…“

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je naveo da „ne dolazi u obzir“ da se pregovara o ZSO, te da ZSO ne može da bude deo nikakvog novog sporazuma, jer je to obaveza Prištine Briselskim sporazumom koju je ona već prihvatila. 

Navodi i da ne veruje da će Priština da bude izložena pritiscima zbog neformiranja ZSO. 

„Mi ćemo biti izloženi baš takvom pritisku – da li da priznamo ili im dozvolimo ulazak u UN…. Neću to prihvatiti, ne pada mi na pamet, moraće da ispune ono što su poptisali“, kazao je. 

On veruje da će ako ne prihvati taj predlog uslediti najveći pritsci koji se, kako on veruje – mogu očekivati od 17. decembra kada je najavljen dolazak predstavnika Nemačke, Francuske, Brisela i SAD u Beograd. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.