Vučić: Večeras sastanak sa Srbima sa Kosova, molba da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se večeras oko 22-23 sata sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije i da će njegova molba njima biti vrlo jasna - da pokušamo da sačuvamo mir. ...
Image

Vučić je posle niza sastanaka u Briselu na kojima nije postignut sporazum o odlaganju primene kazni za neizvršenu preregistraciju vozila na tablice „RKS“, rekao da će se tokom večeri sastati i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem.

„Za nas je problem što Srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bes kod srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije…Imao sam sastanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem i kasnije ću se opet sastati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22-23 i sa Srbima sa KiM, pa ćemo valjda da ujutru da završimo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je rekao da će Srbija poštovati zahtev Borela i Srbija neće izdavati čak ni obnavljati tablice.

„Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku, jer kad imate posla sa neodgovornim ljudima, koji se igraju sa životima druge dece… Danas sam video koliko je puta Borel opomenuo predstavnika Prištine i rekao – imamo obaveštajne podatke, biće velikih problema. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke, situacija je teška na ivici sukoba i znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da više neće da trpe ništa i da ih baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog od njih i svakog čoveka važniji od svega i da moraju da razumeju tu našu molbu i zahtev“, rekao je.

Još jedanput molim zapadne sile i međunarodnu zajednicu koje imaju uticaj na Prištinu  – da pokušaju danam pomognu da svi zajedno sačuvamo mir, rekao je Vučić. Naveo je da da nema šta da zameri posrednicima u dijalogu.

Posle sat i po vremena razgovora rekao Borelu i Lačaku – nema ništa od ovoga

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel s jasnom namerom da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromis, ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cvenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost regiona. „I ja se toga ne stidim“, rekao je.

„Video sam da su mnogi u celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba i Beograda, a mi smo se ponašali odgovorno i racionalno, jer smatramo da nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća, ni sestre, ni supruge, ni deteta i smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja ma koliko zbog toga bili kritikovani“, rekao je Vučić.

„Dali smo sve od sebe, u više navrata prihvatali nove i nove zahteve…Ja sam već jutros posle sat i po vremena razgovora rekao Žozepu Borelu i Miroslavu Lačaku – nema ništa od ovoga. Shvatio sam da će vreme da prolazi da će se pojavljivati novi zahtevi, a da u stvari albanska strana neće želeti kompromisno rešenje za odlaganje maltretitanja Srba, zasnovano ne ne dijalogu ili pravnoj normi, već na jednostranoj političkoj akciji koju je vrh prištisnkog rukovodstva preduzeo“, rekao je predsednik.

Suština problema oko ZSO

Vučić kaže i da je u razgovorima s Lajčakom potrdio da Srbija nema problem sa KS tablicama na teritoriji Kosova, da je dovoljno da imamo statusno netralne KS tablice, ali da je druga strana reagovala negativno, uz ocenu da je Unmik davna prošlost Kosova i da kao nezavisna država imaju pravo da izvlače pravne konsekvence koje ne stoje.

„Molio sam sve vreme za nekakav papir, nekakvo pismeno…Nije problem da razgovaramo i o predlogu Šolc-Makron, ali znate da je granica stolica za Kosovo u UN“, istakao je Vučić.

Ono što možemo da uradimo, kako kaže, je da moramo da implementiramo ono što je već potpisano, što je na snazi. „Kada to kažete kao da odjednom vidite suštinu problema, a suština problema je da oni pokušavaju da nam kažu – možda ćete jednog dana da dobijete ZSO, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova. Zaboravljaju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma koji su potpisali Dačić i Tači, a zaboravlja se na veoma bitan treći potpis – potpis EU“, rekao je predsednik.

„Kako da vam verujemo za bilo šta u budućnosti ako nismo u stanju da sprovedemo ono što je potpisano od svih strana“, zapitao je Vučić.

On je rekao da je prihvatio Borelov predlog da Beograd ne izdaje nove KM tablice, a da Priština ne primenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama.

„Sve je bolje, da 100 godina razgovaramo, nego jedan dan da se sukobljavamo. Nekoliko puta sam to ponovio i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU“, rekao je Vučić.

„Predstavnici Srba siti svega“

„Čak i kada su želeli Albanci da insistiraju o tome i da sve to uvežu u sporazum o normaliziaciji, mi smo rekli – nema problema, možete i to da napišete, samo mora da se stavi da mora da se implementira ono što je potpisano, ono što već ima pravnu snagu i ono što su potvrdila oba parlamenta, što se podrazumeva… A onda kad dođete do te teme, onda nam kažu – to je potpisala bivša vlast, i ne znate šta ćete sa sobom… I zamislite da ja kažem – pa to je potpisao Borko Stefanović, ne bismo imali ništa, idemo da srušimo Jarinje i Brnjak… Nema smisla sve to. Ali uz svu moju zabrinutost radićemo sve što možemo, razgovaraćemo sa međunarodnom zajednicom, uvek ćemo biti spremni za kompromisno rešenje i nastavka dijaloga“.

Rekao je da su predstavnici Srba siti svega „kao što su siti svih laži o njima i u medijima ovde i u Evropi i regionu“.

„Doneo sam vam samo da vam pokažem da vidite kakve smo stvari izbegli i šta je bilo planirano da bude urađeno – od izmene ustava, do promene da više ne bi bio službeni jezik srpski, do toga da se legalizuje vojska Kosova koja bi mogla da ide na sever. Nažalost postojali su Srbi koju su bili spremni da učestvuju u tom planu“, rekao je.

Srbija će, kako je rekao, biti posvećena miru i donosiće pažljivo odluke o svakom potezu.

Našem narodu na KiM želim da kažem da ćemo dati sve da budu bezbedni i sigurni, rekao je i dodao: „Bićemo uz svoj srpski narod i nećemo ga ostaviti na cedilu. Srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa međunarodno-javnim poretkom UN i Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju naši zapadni partneri kada govore i o situaciji u Ukrajini i u nekim drugim teritorijama u svetu“.

„Pobeda je kada trajno rešite problem za svoj narod, a ne ostavljate zamrznute konflikte“

Na pitanje novinara da li oseća kao pobednik to što je Borel izjavio da je Kurti kriv i da je Srbija sve uradila, Vučić je rekao da to tako ne oseća. „Jer je pobeda za mene nešto drugo – pobeda za mene je ako sam siguran da će svaka majka mirno da zaspi i svako dete mirno da zaspi – i srpsko i albansko. Za mene je pobeda kompromis, da imamo trajni mir, ostvarenje dobrog dela naših nacionalnih i državnih interesa, ali naravno i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa. O kakvoj pobedi pričamo, kad ja nećuu da spavam celu noć, kad niko na sevewru Kosova oka neće da sklopi… Ne doživljavam to kao bilo kakvu pobedu. Fer je to što je rekao gospodin Borel, pošteno je rekao“, naveo je.

Dodao je i da se plaši da sada, „iz nečijeg hira, zbog toga što moraju da dokazuju nešto sopstvenoj javnosti“, da ne odemo u katastrofu.

Rekao je da je „pobeda kad se otvaraju fabrike i kada trajno rešite problem za svoj narod, a ne ostavljate zamrznute konflikte“.

Poruka Srbima na KiM: Ako organizuju proteste da budu mirni i nenasilni

Na pitanje N1 kada će biti sledeći susret, kaže da ne zna kada: „O čemu da pričamo – o međusobnom priznanju što nije naša politika? Ali ponavljam da smo uvek spremni da razgovaramo“.

Rekao je da ključna poruka za Srbe sa severa da šta god da rade – kad organizuju proteste to ne smeju da budu nasilni, već mirni protesti i dodao: „Snaga volje, a ne oružja… Sve ovo što radi Priština je protivzakonito, ništa ovo što rade sa dovlačenjem svojih snaga nemaju pravo, i oni to znaju, upozorio ih je Stoltenberg, i ništa – kao da im je neko rekao – morate da izazovete sukobe… Moja glavna poruka biće da damo sve od sebe da sačuvamo mir, da mi Srbi ne budemo krivi. Da mi ne izazivamo nikog i ništa“.

Rekao je da je mesecima slušao besmislene priče po medijima „da smo mi krivi“, kako ćemo mi nekog da napadnemo u regionu, da smo mi krivi jer zbog tablica izlazimo iz institucija… „Srbi izlaze iz insitucija ne zbog tablica, već jer im je neko sa Berlinskog samita poručio da neće da ispuni ono što je potpisao pre 10 godina a to je ZSO, zbog toga što hoće da im naplaćuje kazne za tablice a nema pravo na to po propisima iz dijaloga i što smenjuje regionalnog komandanta a nema pravo da dira u regionalnu policiju jer na to imaju prava četiri gradonačelnika sa severa po Briselskom sporazumu. Nakupilo se mnogo toga“, rekao je.

Dodao je da su ljudi sa severa Kosova bili kriminalizovani, ocenivši to „hibridnim ratom“.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomeren je za 22. novembar.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.