„Zabrinut sam zbog trenutne situacije na Kosovu, Kurti sutra planira upad u Zvečan“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti saopštivši da je danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, ...
Image

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je “veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno na severu”.

„Rekao sam Lajčaku da moja zabrinutost dolazi zbog strastvene potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente. Ovo poslednje što je Kurti radio sa eksproprijacijom, toliko je loše da nemam reči… Zabrinut sam i zbog toga što se u Kvinti prave nevešti i naivni. Ponekad im je i tri odsto izašlih na izbore legitimno, a nekad im 50 odsto nije ni blizu legitimiteta kakav traže“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da kosovski premijer Aljbin Kurti sutra planira “upad u Zvečan”.

„Ušli smo u začarani krug. Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština. Za sutra je planirao upad u Zvečan, jer je njegov kandidat tobož pobedio tamo. To je planirao za sutra, da li će da pomeri ili ne… Imaju mogućnost do 28. maja da pomeraju“, pojasnio je Vučić.In Belgrade, I met with @predsednikrs @avucic and Director @PetkovicPetar to discuss the way forward on the implementation of the Agreement. The meeting of Chief negotiators next Monday is a good opportunity to agree on concrete next steps. pic.twitter.com/huoqdnlHpR— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) May 12, 2023

Istakao je da je Srbija uoči predstojećeg samita država članica Saveta Evrope podnela amandman tražeći da kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije bude korišćen termin “i svih drugih članica SE“.

Vučić je rekao da je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačiće doneo odluku da Republika Srbija na samitu u Rejkjaviku krajem maja bude predstavljena na najnižem nivou.

„Ja neću ići u Rejkjavik i Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju. Time ne možemo da sprečimo usvajanje, ali će morati da kažu da odluka nije doneta jednoglasno. Držao sam se principa koji ima veze sa Srbijom i poveljom Ujedinjenih nacija. Spremni smo da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije“, poručio je Vučić.

Vučić je naglasio da “na inisistiranje Nemačke u poslednjih 48 sati teritorijalni integritet postoji za one zemlje čiji teritorijalni integritet priznaje Zapad, a ne Ujedinjene nacije”.

„Kad su odluke i povelje Ujedinjenih nacija u skladu sa njihovim željama, onda je to u redu. Ako Ujedinjene nacije propisuju nešto drugačije, a to nije u skladu sa njihovim željama, onda ništa od toga“, pojasnio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.