12:43, 18.06.2020Izvor: RTS

Vučić: Zabrinule su nas ocene koje smo dobili od RusijePredsednik Srbije Alekandar Vučić, rekao je posle razgovora sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, da je ključna tema bila situacija na KiM. Dobili smo određene ocene Rusije koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova, rekao je Vučić.

vucic-zabrinule-su-nas-ocene-koje-smo-dobili-od-rusije

Foto: RTS

Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija umeti da zaštiti državne interese, bez obzira na cenu koju će morati da plati.

Vučić je rekao da je od Lavrova dobio informacije koje su ga dodatno zabrinule.

"Čeka nas težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili, ali na osnovu nekih ocena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Sergejem Lavrovim.

Zahvalio je Rusiji što međunarodne organizacije i institucije štiti od nezakonitosti onih koji su već priznali kosovsku nezavisnost.

Vučić je rekao i da je za rešenje kosovskog problema potrebna saglasnost Ruske Federacije.

"Mi smo se dogovorili danas da na gotovo dnevnom nivou razgovaramo, da se konsultujemo, razmenjujemo iskustva, saznanja. Jedna stvar je jasna, ako bi bilo kada trebalo da dođe do bilo kakvog rešenja, da je za bilo kakvo rešenje potrebna saglasnost Ruske Federacije i zbog SB UN i zbog toga što mi ne želimo da svi drugi budu konsultovani, a da RF niko ništa ne pita. Ruska federacija je oduvek podržavala dijalog pod okriljem EU, Srbija podržava dijalog pod okriljem EU, Srbija je spremna da sasluša sve druge političke aktere i njihove ideje, ali Srbija će umeti da zašiti vitalne državne i nacionalne interese, bez obzira na cenu i težinu cene koju će Srbija morati da plati", naglasio je Vučić.

Za tri ili četiri dana, dodaje, trebalo bi da otputuje u Moskvu gde će imati sastanak sa predsednikom Putinom.

Očekuju ga, navodi, i razgovori sa najvišim evropskim zvaničnicima u narednih četiri ili pet dana.

"Onda naša delegacija će ići u Vašington, o čemu smo takođe danas razgovarali", kazao je Vučić.

Lavrov: EU da ispunjava svoje obaveze

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, rekao je da se Rusija uzda u to da EU, koja ima ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne sme da se izoluje od svojih obaveza.

"EU mora da ispunjava svoje obaveze pošteno i da se bori za realizaciju postignutih dogovora, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što je bilo postignuto uz pomoć EU i sada, nažalost, sabotirano od albanske strane", rekao je Lavrov.

Ponovio je da se ruski stav o Kosovu ne menja.

"Potvrdili smo da ćemo podržavati bilo koje korake i inicijative koje će pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244", naveo je šef ruske diplomatije.

Ponovio je da rešenje za Kosovo mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i odobrenjem Saveta bezbednosti UN i da osigura mir i bezbednost u ovom regionu Evrope.


Tagovi: DijalogRusijaAleksandar VučićKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije