Vučić: Zahvalni smo jer je delegacija SAD insistirala na sprovođenju sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan američkoj delegaciji koja je prilikom posete Prištini insistirala na sprovođenju dogovorenih sporazuma. Podseća na to koje su crvene ...
Image

Aleksandar Vučić je novinarima nakon dodele nagrada za najbolju fotografiju rekao da je sa delegacijom SAD juče razgovarao i o takozvanom francusko-nemačkom predlogu.

„Ukazali smo na ono što smo odgovorili o tome u našem non-pejperu, na to koje su nam crvene linije. Govorili smo i o ZSO, gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte jer dijalog onda nema smisla. Zahvalio sam na tome što je Šole insistirao na sprovođenu briselskog sporazuma“, rekao je Vučić.

Podseća da se pregovori vode upravo zato što nije moguće postići dogovor u skladu sa pravnim aktima jedne strane.

„Kada insistirate da nešto mora da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, onda se meni postavlja pitanje o čemu smo pregovarali, nije trebalo da pregovaramo ako je nešto usklađeno sa vašim pravnim sistemom, onda to možemo da uradimo i bez dijaloga i bez teških pregovora i razgovora, nego smo vodili pregovore upravo zato jer to nije moguće postići uvek u skladu sa pravnim aktima jedne, druge, treće strane, to sam rekao i Šoleu i bezbroj puta svima“, rekao je Vučić.

Dodaje i da ne zna kako oni misle da treba da izgleda Zajednica srpskih opština, ali da je dobro što je jasno da ona mora biti formirana.

„Ne znam kako misle da to izvedu i kako treba da izgleda ZSO, a to je pitanje za Srbe i na kraju krajeva za Albance, neće biti jednostavno, ali dobro, dobro je da je jasno da ZSO mora da bude formirana“, istakao je Vučić.

O crvenim linijama

Predsednik Srbije je rekao da su crvene linije za Beograd bilo kakav oblik priznanja – formalno ili neformalno, kao i ustupanje Prištini članstva u UN.

„O tome ne želimo da razgovaramo, a to je sastavni deo plana, o svemu ostalom – super, ne kažem da ćemo da prihvatamo, ali možemo da razgovaramo, da vidimo šta možemo da dobijemo mi drugi“, ukazao je Vučić.

„Žele da čuju šta Srbi misle“

Istakao je da je Derek Šole obrazovan čovek koji razume prilike u svetu i regionu, ali da SAD neće promeniti odnos prema kosovskom pitanju.

„Ja nisam od onih koji vole na estradni način da vam govore i da se raduju, dugo vodim zemlju, dugo, još neko vreme ću da je vodim, koje nije kratko i zato se ja ne zaluđujem malim stvarima i ne želim ni narodu da dajem lažnu nadu, ali ono što jeste dobra stvar, a tu moram da se zahvalim Hilu, je da žele da čuju šta to Srbija misli, šta su očekivanja Srbije i Srba, pričali smo i o pravim srpskog naroda“, napomenuo je Vučić.

Dodaje i da je važno da oni znaju da je sve što se događalo bilo izazvano jednostranim potezima Prištine.

„Nijedan događaj nije izazvao Beograd. Sve teme su bile jednostrano nametnute, dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na KiM neće baš uvek da zažmuri, to su neki pomaci, ali više bih rekao u taktičkom, nego u strateškom smislu“, naveo je Vučić. 

Predsednik Srbije je rekao da je sa delegacijom SAD, koju je predvodio Derek Šole, bilo reči i o bilateralnim odnosima, približavanju strateškom dijalogu Srbije i SAD, regionu, kao i o situaciji u Ukrajini.

Istakao je da ga 20. januara očekuje veliki sastanak sa izaslanicima međunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine, a pre toga će biti na forumu u Davosu.

Da podsetimo, predsednik Srbije sastao se juče sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, koji je rekao da veruje da je kompromis između Beograda i Prištine moguć i tokom ove godine i da je osnivanje ZSO ključno pitanje koje mora da se reši.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.